Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

UHBAB ULUSLARARASI HAKEMLİ BEŞERİ VE AKADEMİK BİLİMLER DERGİSİ

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 4

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Atletizm ve basketbol sporuna katilan 10-13 yaş grubu kiz çocuklarinin kuvvet ve anaerobik kapasite değerlerinin sürat performansi ve kan laktat seviyesine etkisi1

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi BESYO1, Sakarya Üniversitesi BESYO2
Görüntülenme :
769
DOI :
Özet Türkçe :

Bu araştırmanın amacı, atletizm ve basketbol sporu yapan 10-13 yaş grubu kız çocuklarının bacak kuvveti ve anaerobik kapasite değerlerinin sürat performansı ve kan laktat seviyesine etkisini belirlemekti. Çalışmaya düzenli olarak atletizm ve basketbol spor yapan 10-13 yaş grubu toplam 24 kız çocuk katılmıştır. Araştırmaya katılan çocuklara bacak kuvveti, 30 m sürat koşusu ve kan laktat testleri uygulanmıştır. Bunun yanında atletizm ve basketbol sporu yapan çocukların anaerobik kapasitelerindeki farklılıkları belirlemek için 400 maksimal koşu testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde de SPSS 15.0 for Windows programında tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U testi, Regresyon analizi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda her iki grupta da bacak kuvvetinin 30 m sürat performansını anlamlı düzeyde etkilemediği bulunmuştur (p>0,05). Atletlerin basketbolculara göre daha iyi 400 m koşu derecesine sahip oldukları tespit edilmiştir (p>0,05). Basketbolcularla karşılaştırıldığı zaman atletlerin 400 m maksimal koşu testinden sonra istatistiksel olarak daha düşük kan laktat seviyesine sahip oldukları bulunmuştur (p>0,05). Sonuç olarak 10-13 yaş grubu atletizm ve basketbol sporuna katılan çocuklarda bacak kuvveti ve sürat performansları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, buna karşılık anaerobik kapasite ile kan laktat seviyesi arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu gözlenmiştir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

The aim of this study was to determine the effect of leg strength and anaerobic capacity values of children making basketball and athleticism sport on speed performance and blood lactate level. Totally 24 female children at 10-13 age group making basketball and athleticism sport were participated in research. Leg strength, 30m speed running and lactate tests were applied. Besides, 400m maximal running test was applied to determine differences between anaerobic capacity of children making athleticisim and basketball sport. Descriptive statistics Mann Whitney U test, Regression analyze and Wilcoxon test in SPSS 15.0 for Windows package program were used in analyze of data obtained. In the end of research, it was found that leg strength don’t significantly impact on speed performance at each two groups (p>0,05). It was established that athletes had better 400m time than basketballer (p<0,05). It was found that a thletes had statistically lower blood lactate level than basketballer after 400m running (p<0,05) when they were compared with basketballers. As a result, it was observed that there was no statistically relationship between leg strength and speed performance of children making athleticisim and basketball sport, after all there was statistically significant relationship between anaerobic capacity and lactate level.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :