Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

çuvaşçada ve bazi türk şivelerinde “ardiç” kelimesinin mitolojik anlami ve etimolojisi

Yazar kurumları :
Çuvaş Devlet İnsani Bilimler Enstitüsü1, Kırklareli Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Kırklareli2
Görüntülenme :
708
DOI :
Özet Türkçe :

Makalede Çuvaşçada ve Bazı Türk şivelerinde Ardıç (Çuv. Urtĭş) kelimesinin anlamı, etimolojisi ve fonetik yapısı ele alınmaktadır. Türk boyları arasında olduğu kadar başka milletlerde de ardıç ağacı benzer mitolojik anlamlara sahiptir. Makalede özellikle Çuvaşçanın yanında Türkçenin farklı şivelerinde ardıç ağacının anlamlandırılması ve onunla ilgili benzer inanışların örnekleri verilmiştir. Ardıcın Türk boylarında olduğu kadar başka milletlerde de benzer işlevlere sahip olması dikkat çeken bir başka özelliktir. Makalede bu konular kısaca ele alınmaktadır.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

This article deals with the phonetic structure, etymology and meaning of the word juniper «уртӑш» «можжевельник» in the Chuvash and some other Turkic languages. The juniper has similar mythological meaning in Turkic tribes and some other nations. In this article, the interpretation of the juniper and the similar beliefs about it are exemplified in different Turkic accent besides particularly in Chuvash. Another curious feature is that juniper has similar functions in other nations as wells as in Turkic tribes. All these subject matters are mentioned briefly in the article.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :