Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

üniversite öğrencilerinin başarı amaçlılıklarının beş faktör kişilik modeli ve mükemmeliyetçilik kişilik özellikleri ile açıklanması

Yazar kurumları :
KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi1, Gazi Eğitim Fakültesi2
Görüntülenme :
665
DOI :
Özet Türkçe :

Son yıllarda başarı kavramının bireylerin "öğrenme amaçları" ve "performans amaçları" kapsamında ele alınarak açıklanması önemli bulunmaya başlanmıştır. Öğrencilerin başarı hedeflerini belirlemesine çok faktörlü kişi içi ve dışı süreçlerin etki ettiği bilinmektedir. Bu araştırmada, kişi içi tutarlı davranış kalıpları ile performans amaçlarına etki ettiği değerlendirilen psiko-sosyal süreçler ve ilişkili kişilik özellikleri kullanılarak başarı amaçlılığı yordanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerin başarı amaç oryantasyonunun, beş faktör kişilik özellikleri (nevrotiklik, dışa dönüklük, açıklık, uyumluluk ve sorumluluk) ve mükemmeliyetçilik kişilik özellikleriyle yordanabileceğine ilişkin anlamlı sonuçlar bulunmuştur.

Özet İngilizce :

In recent years, the concept of success has been considered within the framework of "learning aims" and "performance aims" of individuals. Multi-factorial processes which stem from both internal and external factors are generally used in order to assess the success aims of the students. The present study is a regression analysis of the success aims of students using coherent human behavior patterns, psycho- social processes and related personality traits which affect performance aims. The present study found that the success orientation of the students' personality traits can be evaluated via five-factor personality traits (neuroticism, extraversion, openness, agreeableness and conscientiousness) and perfectionism personality traits.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :