Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Türkiye Adalet Akademisi Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 1 , Sayı 10

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kasten veya taksirle kusur yeteneğinin ortadan kaldırılmasının ya da azaltılmasının alman hukuku`na göre ceza sorumluluğuna etkisi (actio libera in causa formülü)

Yazarlar :
Yazar kurumları :
A1
Görüntülenme :
966
DOI :
Özet Türkçe :

Kusur ve Yasallık İlkeleri gelişmiş bir ceza hukuku`na egemen olan temel ilkeler arasındadır. Kusur ilkesiyle failin, işlemiş olduğu bir fiil yüzünden cezai sorumluluk altına alınabilmesi, (suçu işlediği anda) kusur yeteneğine sahip olması şartına bağlanmıştır. Yasallık İlkesine göre, işlenen bir fiilden dolayı bir sorumluluğun doğabilmesi için, bu fiilin işlenmeden önce, kanunda suç olarak düzenlenmiş olması zorunludur. Yalnız pratiğin gereksinimlerinden doğan bazı yöntem ve ya formüller, bahsini etmiş olduğumuz bu iki ilkeye aykırılık teşkil edebilir. Bu formüllerden biride actio libera in causa formülüdür. Adalet anlayışının yerine getirilmesi ve işlenen bir suçla, bu suça verilecek tepki arasında oranlılığın sağlanması amacıyla yaratılmış olan bu formül, Alman Federal Mahkemesi`nin içtihatlarıylada kendine uygulamada kalıcı bir yer edinmiştir. Actio libera in causa formülünü konu edineceğimiz bu makalede, bu formül hakkında genel bilgiler verildikten sonra, bu formülün hangi gereksinimlerden dolayı ortaya çıktığına değinilecektir. Ardından bu formülün türleri ve bu formüle hukuki dayanak sağlamaya çalışan modeller konu edilerek, bu formül hakkında yapılan tartışmalara bakış açımız ve kişisel görüşümüzün sunumuyla makalemize son verilecektir.

Özet İngilizce :

Das Schuldprinzip und das Bestimmtheitsgebot gehören zu den Hauptsäulen eines modernen Strafrechts. Nach dem Schuldprinzip darf niemand für eine Tat bestraft werden, wenn er (bei Begehung der Tat) ohne Schuld gehandelt hat. Bestimmtheitsgebot besagt, dass niemand wegen einer Tat zur strafrechtlichen Verantwortung gezogen werden darf, wenn die Strafbarkeit gesetzlich nicht bestimmt war, bevor die Tat begangen wurde. Aber die manchen in der Praxis entwickelten Rechtskonstruktionen, durch deren Hilfe die gesetzlichen Lücken ergänzt werden sollen, können einen Verstoß gegen die erwähnten Prinzipien darstellen. Zu diesen Rechtskonstruktionen gehört auch actio libera in causa. Ihrer Entwicklung lag die Tatsache zugrunde, dass man der Gerechtigkeit und dem Bedürfnis, dass auf eine begangene Straftat eine angemessene Strafe erfolgt, gerecht werden wollte. Actio libera in causa-konstruktion hat seinen Platz insbesondere durch ständige Entscheidungen des Bundesgerichtshofs verfestigt. In diesem Artikel, in dem wir die Rechtskonstruktion von actio libera in causa thematisieren werden, werden wir uns zuerst den allgemeinen Grundkenntnissen über diese Rechtskonstruktion widmen. Danach werden wir auf die Gründe, weshalb man diese Rechtskonstruktion entwickelt hat, eingehen. Zudem werden wir uns mit den Formen von actio libera in causa und mit den Modellen, durch deren Hilfe man diese Rechtskonstruktion zu rechtfertigen versucht, auseinandersetzen. Abschließend werden wir unsere eigene Meinung über diese Rechtskonstruktion und über die darüber geführten Diskussionen darstellen.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :