Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Türkiye Adalet Akademisi Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 1 , Sayı 10

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Avrupa yargı kurulları ağı(ayka) yargı kurulları ilkeleri ve hakimler ve savcılar yüksek kurulunun yeni yapısının bu ilkelere uyarlılığı

Yazar kurumları :
HSYK 1. Daire Üyesi1
Görüntülenme :
758
DOI :
Özet Türkçe :

Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak pekçok anayasal metinde benimsenen bir prensiptir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin özellikle yasama ve yürütme karşısında yargının ve hakimlerin bağımsızlığını güvence altına alan bir yönü bulunmaktadır. Yargının bağımsız ve tarafsızlığını sağlamak ve yargının yönetim ve denetimini yapmak üzere bugün pek çok ülkede bağımsız yargı kurulları oluşturulmuş bulunmaktadır. Avrupa Yargı Kurulları Ağı (AYKA) tarafından hazırlanan "Yargı Kurulları 2010-2011 Raporu", yargı kurulların oluşumu, yetkileri, yönetimi, yasama ve yürütme organı ile ilişkileri gibi konularda temel bazı ilkeler ortaya koymaktadır. Mevcut çalışmada bir taraftan yargı kurullarının yapısına ilişkin bu ortak ilkeler sistematik olarak incelenirken, diğer taraftan HSYK'nın yeni yapısı ve uygulamalarının bu ilkelere olan uyumu irdelenmektedir. Bu bağlamda; yargı kurullarının statüsü, oluşumu, yetkileri, yönetimi, yasama ve yürütme organı ile ilişkiler mukayeseli olarak incelenmektedir. Yargı kurullarına ilişkin burada incelenen ilkeler, yarı kurullarının hem yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlayıcı hem de adalet hizmetinin dağıtımı ve yargının işleyişi konusunda fikir ve çözüm üreten yapılar olması gerektiği doğrultusundadır. HSYK'nın yeni yapısı ve şu ana kadar ortaya koymuş olduğu çalışmalar, Kurulun kendisine dar bir misyon ve vizyon biçmediğini göstermektedir.

Özet İngilizce :

The principle of separation of powers is embraced by many constitutional texts as an indispensable element of democracy. This principle has a special aspect that guarantees the independence of the judiciary and judges vis-á-vis executive and legislative branches. Nowadays many countries have established independent councils for the judiciary so as to guarantee the independence and impartiality of the judiciary and to perform management and supervision duties for the judiciary. European Network of the Councils for the Judiciary (ENCJ) has prepared a Report on Councils for the Judiciary setting forth some basic principles on matters such as the composition, powers, and management of councils for the judiciary and their relations with legislative and executive branches. In this study, on one hand, these common principles related to the structure of Councils for the Judiciary is analyzed systematically; and, on the other hand, the conformity HCJP's new structure and practices with these principles is examined. The matters of study are comparatively discussed under topics such as status, composition, powers, management, and relations with executive and legislative branches. In conclusion, it is point out that councils for the judiciary should be structures that guarantee the independence and impartiality of the judiciary as well as that formulate opinions and submit proposals on the distribution of justice and general functioning of the judiciary.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :