Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Türkiye Adalet Akademisi Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 1 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Abd hukukunda mahkeme kararları işığında sınırlarda yapılan aramaların hukuki durumu

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Yargıtay1
Görüntülenme :
639
DOI :
Özet Türkçe :

ABD Anayasasının Ek 4. maddesi arama, elkoyma ve yakalama işlemlerine karşı güvenceler sağlar. Madde bu işlemler için hakimden karar alınmasını, kararın hem bir makul sebebe dayanmasını hem de yapılacak işlemlerin kapsamını belirgin-leştirmesini; ayrıca bu işlemlerin görevlilerce makul ölçülerde yürütülmesini öngörmektedir. Ek 4. maddenin öngördüğü karar zorunluluğuna Yüksek Mahkeme kararları ile bazı istisnalar getirilmiştir. Sınır aramaları da bu istisnalardan olup kural olarak hâkim kararı gerekmez. Rutin aramalar hiç bir şüphe olmasa bile yapılabilir. Ancak rutini aşan aramalar makul şüpheye dayanmak zorundadır. Buna ilişkin kurallar sınır aramaları doktrini olarak bilinir. Uluslararası ulaşıma açık havaalanları da sınıra eşdeğer sayıldıkları için aynı kurallar uygulanır. Sınır denetimleri, sınır noktaları üzerinde, sınırlara eşdeğer sayılan yerlerde ve bazı hallerde sınırlara yakın alanlarda yapılmaktadır. Sınırlara yakın yollar üzerinde kurulan sabit noktalarda ve gezici devriye tarafından belirli koşullarda kaçak göçmen geçişini engellemek için araçlar ve kişiler durdurulup sorgulanabilir. Karasuları üzerindeki deniz taşıtlarında gümrük denetimleri yapılabilir. Ülke içinde de işyerlerine gidilerek kaçak göçmen denetimleri yapılmaktadır.

Özet İngilizce :

The U.S. Constitution includes many fundamental guarantees of individual liberty. The Fourth Amendment protects the people against unreasonable searches and seizures by requiring warrant relying on probable cause, and describing particularly the place to be searched and the persons or things to be seized. It provides also a general standard that all searches and seizures must be reasonable. There are some exceptions to the warrant requirement, which have been established by the Supreme Court. One of the best examples of this exception is a border search. At the borders as a principle, officers may conduct routine stops and searches without a warrant or probable cause, reasonable suspicion, or even an articulable suspicion. Routine searches at an airport which is considered “the functional equivalent of a border” are also permissible under the border search doctrine, not requiring a search warrant.
Border searches mainly occur at the actual physical border, and also at the places that are functional equivalent of the border. At fixed stations on roads, highways and other places which are near the physical border individuals can be stopped and questioned by border patrol agents with the goal of inhibiting illegal immigration. And within the nation, government officials are allowed to inspect workplaces in order to catch illegal immigrants.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :