Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2012 , Cilt 7 , Sayı 4

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Hindistan’da yabancı dil olarak türkçe öğrenen genç-yetişkinlerin öğrenme geçmişlerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi

Yazar kurumları :
Gaziosmanpaşa Üniversitesi1, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi2, Atatürk Üniversitesi3, Fırat Üniversitesi4
Görüntülenme :
823
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada Hindistan’da yabancı dil olarak Türkçe öğrenen genç-yetişkin öğrencilerin dil öğrenme geçmişlerinin yaş ve ulus gibi bazı değişkenlerin temel alınarak araştırılması amaçlanmaktadır. Böylece Hindistan’da Türkçenin yabancı dil olarak öğrenilmesi ile ilgili durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin bildikleri dillerin dağılımı gösterilmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Hindistan’daki öğrencilerin bildikleri yabancı diller sıralamasında Türkçenin durumuna yer verilmiştir. Çalışma betimsel araştırma yöntemlerinden tekil tarama tekniği (ilişkisiz) kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Hindistan’da Türkçe öğrenen yabancı uyruklu 110 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadaki veriler, Buran’ın (2008) “Kırgızistan’daki Dillerin Edinilme ve Öğrenilme Süreçleri” konusunda yapmış olduğu çalışmadaki verilerden esinlenerek araştırmacılar tarafından oluşturulan anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 16.0 veri analizi programında çözümlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre Hindistan’da Türkçenin İngilizceden sonra en çok öğrenilmek istenen yabancı dil olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin dil geçmişleri incelendiğinde Hintçe ve İngilizce dışında en az iki yabancı dil daha bildikleri ortaya çıkmaktadır. Yabancı dil öğrenme sürecini yönlendiren etmenler vardır. Bu etmenler arasında biyolojik koşulları, bilişsel ve duygusal etkenleri, öğretim metodu, sosyal ve çevresel etkenleri sayabiliriz. Bu etkenler ışığında bakıldığında Hindistan’da dil öğretiminin bu etkenlerden olumlu olarak etkilendiği sonucu çıkmaktadır. Bu durum aslında stratejik olarak gelişen Hindistan’ın dil öğrenme konusunda ne kadar ileride olduğunun göstergesidir.

Özet İngilizce :

The aim of this study is to investigate Turkish as Foreign Language learners’ learning histories and their Turkish learning cases by associating with many variables such as age, and nationality. This inquiry, then, figured out the existing Turkish learning cases in India. The languages acquired by Indians students learning Turkish as a Foreign Language (TFL) are shown the proportion. In this scale, the case of learning Turkish was shown. The portion of gender, race and age factors of TFL learners were taken into consideration. In this study, non-relational descriptive research technique was used. The sampling of this research consists of 110 Turkish as foreign language learners in India. As a data collection tool, a questionnaire was used developed by researchers by inspiring from the study of Buran (2008) for the acquisition and learning processes in Kyrgyzstan. The data were analyzed by SPSS 16.0 software. As a result of the existing findings, it was seen that Turkish language was learnt as a foreign language after English as a second language. It was also seen with the reference of learning histories of the participants that at least two foreign languages were learnt besides Hindu and English. There are many factors orienting the foreign language learning process. We underline from these factors the biological conditions, cognitive and sentimental notions, teaching methods and social and environmental facts. In light of these facts, it was seen that the language teaching in India was influenced by all of them in a positive way. This case shows us the advance level of strategically developing India about second language acquisition.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :