Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Türk Spor ve Egzersiz Dergisi ( Eski adı Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi )

Yıl 2013 , Cilt 15 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Investigation the injury patterns and reasons of the turkish first leauge female volleyball players according to playing position

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Çanakkale Onsekiz Mart University1
Görüntülenme :
1086
DOI :
Özet Türkçe :

The aim of this study was to investigate the injury patterns of Turkish first leauge women volleyball players according to playing position. Totaly 84 firts leauge players who were average 24.1±7.5 years age and 11.4±4.7 years sport age participated in to the sdudy voluntary. Data collected by using sport injury survey sheet which was developed by researcher. Survey investigated injury patterns whish were occured in last past 2 yaers. Survey analysis showed that % 77.3 of participant had injury before and injuries mostly (%62.1) accured in training. Spiker was the most injured (%22.6) playing position, sprain was the most reported (%39.2) injury type, arm-shoulder was the most injured (%27.4) body part, overuse was the most injury reason (%47.3) and generally the injuries needs more than four week for recovery time (%52.3). According to findings it is possible to say that for the preventing injuries in first leauge women volleyball players, trainers should set the training loads carefully. 

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Bu çalışmanın amacı 1. Lig bayan voleybol sporcularının sakatlanma düzeylerini belirlemek ve mevkilere göre incelemektir. Çlaışmaya Bayanlar voleybol 1. Lig’inde lisanslı olarak spor yapan toplam 84 bayan voleybol sporcusu (yaş ortalaması 24,1±7,5 yıl ve spor yaşı ortalaması 11,4±4,7 yıl ) gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmadaki veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan demeografik form ve sakatlık geçmişi formu kullanılarak elde edilmiştir. Sporcuların son 2 yıl içerisindeki sakatlık geçmişleri mevkilere göre incelenmiştir. Çalışma sonucunda çalışmaya katılan sporcuların %77,3’ü daha once sakatlık geçirdiği ve sakatlanmanın daha çok (%62,1) antrenman sırasında oluştuğu tespit edilmiştir. Mevkiler dikkate alındığında; en fazla (%22,6) smaçör mevkisinde oynayan sporcuların sakatlandığı, sporculardan en fazla burkulma türünde ve sakatlanma yaşadıkları (%39,2) sakatlanmaların en fazla (%27,4) kol-omuz bölgesinde gerçekleştiği, sakatlanma sebebinin en fazla olarak (%47,3) aşırı yüklenme olduğu ve sporcuların iyileşme süresinin genellikle (%52,3) 4 haftadan daha fazla sürede olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulgularına dayanarak, sakatlanmaalrın önlenmesi için antrenmanda aşırı yüklenmelerden kaçınılmasının etkili olabileceği söylenebilir. 

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :