Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 98 , Sayı 196

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Eski türk kozmogonisinin kültürel antropolojik temeli

Yazar kurumları :
Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı1, Kazak Devlet Pedagoji Üniversitesi Baş Bilimsel Sekreteri2, İşletme Bölümü, International Academy Rektör Y
Görüntülenme :
813
DOI :
Özet Türkçe :

Türklerin mitolojik efsaneleri daha sonraki yerleşim, hükümdarlık ve dünya görüşlerini belirlemede en önemli kaynaklardır. Bu çalışmada Kazakistan'da yeni tartışılmaya açılan "Jeruyuk" kavramı tarihi, mitolojik ve felsefi kökenleriyle izah edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bu kavramın milli ve manevi değerlerimizden bir parça olduğu; dünya görüşü özellikleriyle de eski Türk mitolojisinden çıktığı konusu değerlendirilmiştir.

Özet İngilizce :

Turkish Mythological legends are the most important source for determining their later settlement, reign and world views. In present study, new word "Jeruyuk" were explained in the view of the origins of the mythologic and philosophic. At the same time, this concept were evaluated as a piece of the national and spiritual values and as an ancient of Turkish mythology because of its world view properties.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :