Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Toplum ve Sosyal Hizmet

Yıl 2012 , Cilt 23 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

öz-denetim ölçeği - ödö: güvenirlik ve geçerlik çalışması

Yazar kurumları :
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü1, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü2
Görüntülenme :
987
DOI :
Özet Türkçe :

Öz-denetim, kişinin kendisi ve dünya arasında daha iyi, daha ideal uyuma sahip olması için kendini değiştirme ve uyarlama kapasitesi olarak değerlendirilmektedir. Bu yönüyle öz-denetim, insanın kişilik yapısında en önemli ve en yararlı süreçlerden biridir. Ancak insanların öz-denetim kapasitelerinde bireysel farklılıklar bulunmaktadır. Öz-denetimi düşük olan ve öz-denetimi yüksek olan insanlar, dünyalarını farklı biçimlerde yapılandırmaktadır. Bununla birlikte, insanların öz-denetim durumlarını geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı ile değerlendirme gereksinimi hissedilir olmuştur. Bu gereksinimi karşılamak üzere gerçekleştirilen çalışma, Rosenbaum (1980) tarafından geliştirilen Öz-Denetim (Self-Control Schedule) Ölçeği'nin Türkiye için geçerliğini ve güvenirliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yapılan bu çalışmanın sonucunda, Öz- Denetim Ölçeği'nin üç boyuttan oluştuğu, Türk toplumu için geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir.

Özet İngilizce :

Self-control is regarded as one's capacity to change and adapt the self to have a better and optimal fit between self and the world. In this way, self-control is one of the most important and beneficial processes in personality structure. However, there are individual differences in people's capacity for self-control. People with high self-control and low self-control structure their worlds in different ways. In this manner, there is a need to evaluate people's self-control with a valid and reliable assessment instrument. The study which has been done to fulfill that need aims to determine the validity and reliability for Turkey of self-control schedule developed by Rosenbaum (1980). At the end of the study, it has been found out that the schedule consists of three dimensions and it is valid and reliable for Turkish society.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :