Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Toplum ve Sosyal Hizmet

Yıl 2005 , Cilt 16 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Employment of persons with disabilities in turkey: the effectiveness of current measures for the prevention of discrimination

Yazar kurumları :
Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü1
Görüntülenme :
797
DOI :
Özet Türkçe :

This study aims at producing considerations on measures against disability discrimination in employment and opening up a debate for Turkey to adopt rational policies in this field. The study briefly defines employment discrimination and discusses policies for preventing employment discrimination in two main streams, namely “Equal Employment Opportunity” (EEO) and “Affirmative Action” (AA). Then, the study focuses on the Turkish case with prevailing policies and practices with regard to disability discrimination. Findings of the study indicate that current policies for employment of people with disabilities in Turkey which are mainly based on mandatory AA programs failed. Over 80 percent of the people with disabilities in the working ages are still unemployed despite all policies and measures carried out. Nevertheless, this does not mean that policies based on EEO would make the current situation better. At this point, an independent public body may prove highly useful in dealing with the problems with respect to disability and other forms of discrimination.

Özet İngilizce :

Bu çalışma, özürlülüğe yönelik istihdamda ayrımcılığa karşı önlemler üzerinde düşünce üretmeyi ve Türkiye’nin bu alanda rasyonel politikalar benimsemesi için bir tartışma alanı açmayı amaçlamaktadır. Çalışma, kısaca istihdamda ayrımcılığı tanımlamakta ve istihdamda ayrımcılığın önlenmesine yönelik olarak yararlanılan iki yöntemi tartışmaya açmaktadır: “Eşit İstihdam Fırsatı” ve “Pozitif Ayrımcılık”. Ardından, özürlü istihdamına yönelik mevcut politika ve uygulamalar çerçevesinde Türkiye örneğine odaklanılmaktadır. Çalışma bulguları, Türkiye’de ağırlıklı olarak Pozitif Ayrımcılığa dayalı olarak tasarlanan özürlü istihdam politikalarının başarısız olduğunu göstermektedir. Çalışabilecek yaştaki özürlülerin %80’i bu alandaki tüm çabalara rağmen halen işsizdir. Bununla birlikte, sadece Eşit İstihdam Fırsatına dayanan politikaların uygulanması da sorunun bütünüyle ortadan kalkacağı anlamını taşımamaktadır. Bu noktada, genel olarak istihdamda ayrımcılığa karşı mücadele amaçlı kurulacak, ancak görev alanına özürlülükle ilgili sorunları da alan, idari ve mali özerkliğe sahip özerk bir kamu kurumunun, ayrımcılığın önlenmesi sürecinde önemli katkılarının olabileceği düşünülmektedir.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :