Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

TİSK Akademi

Yıl 2011 , Cilt 6 , Sayı 12

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye ve oecd ülkelerinin insani gelişme bakımından karşılaştırılması

Yazar kurumları :
Gazi University, Faculty of Science, Department of Statistics1, Hacettepe University, Faculty of Science, Department of Statistics2
Görüntülenme :
783
DOI :
Özet Türkçe :

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın kurucu üyeleri arasında yer alan Türkiye, dünya ekonomileri ile işbirliği yapma konusunda ilerleme kaydetmeyi ve gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşabilmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve diğer OECD ülkelerini insani gelişme indeksi bakımından karşılaştırmak ve Türkiye'nin 1980 ile 2010 yılları arasındaki insani gelişme trendini incelemektir. Bu bağlamda, insani gelişme indeksini oluşturan üç adet alt indeks çalışmanın değişkenleri olarak belirlenemiş ve 34 OECD ülkesinin yer aldığı veri setlerine çok boyutlu ölçekleme analiz yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, 1980'den bu yana Türkiye'nin insani gelişme bakımından yeterli bir ilerleme kaydedemediğ i görülmüştür.

Özet İngilizce :

As being one of the founder members of the Organization for Economic Co-operation and Development, Turkey, aims at progressing on co-operation with world economies and reaching the level of developed countries. The aim of this study is to compare Turkey and OECD countries using human development index and to examine Turkey's human development trend from 1980 to 2010. In this study, the three subindices of human development index are used as variables and multidimensional scaling method is applied to data sets containing information of 34 OECD member countries. In the result of the analysis, it is obtained that Turkey, unfortunately, has made hardly any remarkable progress since 1980.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :