Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 1 , Sayı 4

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kâğıt geri dönüşümünde enzim ve ultrasonik enerji kullanımı

Yazar kurumları :
Bursa Teknik Üniverseitesi Orman Fakültesi, Orman End. Müh. Böl.1, Kahramanmaras Sütçü İmam Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman End. Müh. Böl.2, Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman
Görüntülenme :
758
DOI :
Özet Türkçe :

Medeniyetin kurulmasında, bilgi depolama ve aktarımında tartısmasız bir yeri olan kâğıt, günümüzde artık çok çesitli amaçlar için hayatın her kademesinde yer almakta, giderek tüketimi inanılmaz boyutlara ulasmaktadır. Kâğıt sektöründe hammadde problemine çözüm için, sürdürülebilir ormancılık çalısmalarından daha ziyade, sürdürülebilir geri dönüsüm teknolojilerini gelistirmek gerekmektedir. Bu anlamda atık sınıfına giren kâğıtın, lifler dısında bulunan bütün bilesenlerini en ekonomik ve çevreci metotlarla ayırmak son derece önemlidir. Bu çalısmada, toner baskılı ofis kâğıtlarının mürekkep ve kirliliklerinden arındırılmasında enzim ve ultrasonik enerji kullanımı konusunda elde edilen bazı sonuçlar tartısılmıs ve geri dönüsüm açısından kâğıt sektörü çevresel açıdan irdelenmistir.

Özet İngilizce :

Paper has undeniable key roles in establishing civilization, archiving and transferring knowledge. Paper is in all parts of daily life for different purposes today and its consumption is getting at unbelievable level. For solving the problems related to insufficient raw materials, the sustainable recycling technologies should be developed rather than concentrating on sustainable forestry practices. In this sense, extracting all materials from waste papers with economical and environmentally friendly methods are extremely important. In this study, some results obtained from an experimental study carried out on the deinking of toner printed office papers with the help of enzymes and ultrasonic energy were discussed and paper industry was examined in respect to recycling and environment.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :