Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2012 , Cilt , Sayı 16

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Eşkiyalar ve osmanlı devleti: maraş eyâleti örneğinde devlet görevlilerinin eşkıyalık faaliyetleri ve bunların merkez-taşra yazışmalarındaki yansımaları (1590-1750)

Yazar kurumları :
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü1, Dicle Üniversitesi2
Görüntülenme :
718
DOI :
Özet Türkçe :

Eşkıyalık, genelde silahla veya başka bir şekilde zor kullanmak suretiyle yol kesip baskın yaparak mala, cana tecavüz, kamu düzeni ve güvenliği ihlâl olarak tanımlanmaktadır. Bu makale 16. yüzyılın sonundan 18. Yüzyıl ortalarına kadar Maraş eyâletinde devlet görevlilerinin karıştığı eşkıyalık hareketlerini merkez-taşra yazışmalarındaki yansımalarını mevcut literatür ile birlikte ele alıp incelemektedir. Maraş Eyaleti Örneğinde Osmanlı Devleti'nin merkez-taşra yazışmalarındaki eşkıya ve eşkıyalık ile ilgili kayıtlar Başbakanlık Osmanlı arşivindeki belli başlı defter serilerindeki bilgiler çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Özet İngilizce :

Bandit means an armed thief who is usually a member of a band. Banditry, often by force or otherwise cause a gun raided a trowel cut, rape, defined as a violation of public order and safety. Basing on the first hand archival sources held in İstanbul this article intends to examine the politics of the Ottoman Empire against banditry & bandits and government officials involved banditry activities-especially in the context of central-periphery relations in the Ottoman province of Maras from the late sixteenth to mid- eighteenth centuries.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :