Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 16 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Tarım ürünleri ihracatını olumsuz etkileyen faktör olarak fiyat istikrarsızlığı: kayısı örneği

Yazar kurumları :
İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı1, Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Programı2
Görüntülenme :
548
DOI :
Özet Türkçe :

Tarım ürünlerindeki en önemli sorunlardan biri arz-talep dengesizliği ile birlikte fiyat istikrarsızlığı ve sert fiyat dalgalanmalarıdır. Kayısıda da bu durum çok belirgin olup, yıllar itibariyle ihracat fiyatları; 4.000.- 1.500. Dolar arasında değişmekte ve düşüş temayülü göstermektedir. Yüzde doksana yakını ihraç edilen Malatya kuru kayısısındaki fiyat dalgalanmaları ihracatı ve ihracatçıyı olumsuz etkilemektedir. Kayısı ihracatçısı işletmelerde yapılan araştırmada; ihracatı olumsuz etkileyen faktörlerde fiyat dalgalanması % 45 olarak belirtilmiştir. Fiyat dalgalanmasının nedenleri olarak da; rekabet, arz, döviz kurundaki dalgalanmalar, talep, maliyet ve diğerleri, olarak belirlenmiştir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

One of the most important problem of the agricultural productions, is related to the supply-demand balance, price stability and price fluctuation. The similar question can be observed in the apricot market, and export prices are fluctuating between the range of 1.5 and 4 US Dollars. At the same time a declining trend can be observed in the prices over the years. The fluctuation in the price is influencing negatively the amount of the dried apricots as well as the exporters. The research has been done in the apricots exporting firms showed that 45 percent of the factors that effect apricot export is related to the price fluctuation. The reasons of the price fluctation have been clarified as competitivness, suply, fluctuation in currency value, demand, cost and others.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :