Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Sosyoekonomi Dergisi

Yıl 2005 , Cilt , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye, çek cumhuriyeti, macaristan, polonya ve estonya’nın sektörel rekabet gücü ve dış ticaret yapısı üzerine karşılaştırmalı bir analiz

Yazar kurumları :
Süleyman Demirel Üniversitesi1
Görüntülenme :
788
DOI :
Özet Türkçe :

Dünya ticaret artış hızının üretimden büyük olması, uluslararası rekabetin hızla artmasına ve gerek firma gerekse ülke bazında rekabet gücü tartışmasının giderek daha sık gündemde kalmasına neden olmuştur. Rekabet gücüne ilişkin tartışmalar çok boyutlu bir yapıda gelişirken, çeşitli kurumlar ülkelerin makro ekonomik ve sosyal göstergelerini baz alarak yıllık rekabet gücü sıralamaları yayınlamaktadır. Söz konusu sıralamalara bakıldığında Türkiye’nin başlıca rakiplerinin Merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleri olduğu görülmektedir. Bu durumu dikkate alan çalışmada, sektörel rekabet gücü ve dış ticaret yapıları açısından Türkiye ile Mayıs 2004’de Avrupa Birliği’ne üye olan Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Estonya, sektörel rekabet gücü ve dış ticaret yapıları bakımından karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir.

Özet İngilizce :

Following the accession of ten new members to the European Union (EU) in May, 2004, the discussions about Turkey’s new competitive position with regard to a larger EU, have become even more prominent in both Europe and Turkey. So far, the main framework of these discussions has revolved around the issues related to Turkey’s ability to fulfill Maastricht convergence criteria and possible date for the full membership to the EU. However, in order to assess Turkey’s adjustment competence, recent studies follow a rather different and more cautious approach towards Turkey’s membership process by underlying the importance of factors, such as, sustainable economic growth, stable competitive strength and innovative economic structure. It is correctly argued by the new approach that, the most crucial element in Turkey’s European challenge will be Turkey’s ability to survive in increasingly more competitive global atmosphere. The main motivation behind this work, therefore, is to evaluate Turkey’s recent position with regard to new members of the EU and to provide some meaningful suggestions for a strategic trade policy.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :