Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Sosyal Bilimler Metinleri

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye'de elektrik piyasasının yeniden yapılanması sürecine bir bakış

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü1
Görüntülenme :
609
DOI :
Özet Türkçe :

20 yılı aşkın süredir dünyada bazı ülkelerin elektrik piyasalarını yeniden yapılandırmaya ve tesislerini özelleştirmeye çalıştıkları gözlenmektedir. Özellikle İngiltere, Amerika ve AB’ye üye birçok ülke elektrik piyasalarında çeşitli düzenlemeler ve yasalar yapmışlardır. Bu çalışmalar sonucunda bu ülkelerdeki elektrik piyasalarının rekabetçi bir yapıya kavuşmuştur.
Bu çalışmanın temel amacı, ülkemizdeki elektrik piyasasındaki özelleştirme uygulamalarının ve elektrik piyasanın yeniden yapılanmasını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma ilk olarak dünyadaki elektrik piyasasının tarihsel gelişimi ve mevcut durumu, özellikle 1980’lerden sonraki yeniden yapılanmasını tartışmaktadır. Daha sonra ülkemizdeki elektrik piyasasının tarihsel gelişimi, yeniden yapılanması, özelleştirme ve hukuki dayanakları, 2001 yılında yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu ve kanundan sonraki gelişmeler ele alınmaktadır. Çalışmanın son bölümünde özelleştirme süreci, yeniden yapılanma sırasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine de yer verilmiştir.

Özet İngilizce :

Over the last two decades it is observed that some countries try to restructure their electricity supply industry and to privatize their facilities. Especially United Kingdom, United States and several EU countries had made several regulations and laws for their electricity supply industry. Thus, the electricity supply industry had reached competitive structure in these countries.
The main purpose of this study is to analyze the privatization applications in the electricity supply industry and restructuring of the electricity market in Turkey. To begin with, the paper will discuss the brief history and the current situation of the electricity supply industry and its restructuring process. Then the study analyzes a brief history of the electricity market in Turkey, its restructuring process, privatization and its legal foundations, the Electricity Market Law that came into force in 2001 and the latest developments after the law. The study

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :