Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Sosyal Bilimler Metinleri

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 6

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Günümüzde almanya’daki türk varlığının sosyal yansımaları

Yazar kurumları :
Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu1
Görüntülenme :
513
DOI :
Özet Türkçe :

Türkiye ve Almanya ilişkileri 1960’lı yılların başından itibaren bambaşka bir seyir kazanmıştır. Bu gelişmelerin etkisi kendisini sadece siyasi ve ekonomik ortaklıklarda değil, bunun ötesinde sosyal ve kültürel alanda hissettirecek, günümüzde sürdürecektir.
1960’lı yılların başında gelenlerin büyük kısmı zamanla kalmayı tercih etti. Bu sırada da bu yabancı ülkede konuk olmayı unutmak istediler. Bu gelişme Türk-Alman ilişkilerini nereye götürdü? Bir yanda entegre olmuş sınırlı bir Türk nüfus varlığını gösterirken, diğer yanda Almanca konuşamayan genç ve yaşlı bir nüfus. Çalışma bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak iki ülke ilişkilerinde bu insanların etkisini analiz etmeyi ve entegrasyon politikasının bir iç mesele olmanın ötesinde uluslararası bir mesele haline geldiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Böylece bir iç politika meselesinin nasıl bir dış politika meselesine dönüştüğünü görebileceğiz.
Aynı zamanda bu şekilde Türk Alman ilişkilerine Almanya’da yaşayan Türklerin etkisi dışında Almanya’daki Türk’lerin Türkiye’nin AB sürecine nasıl bir etkide bulunduklarını analiz etmek imkanına da sahip olabilmekteyiz. Türkiye bu nüfusun varlığının Türk tezlerini savunacak bir araç olduğu kadar, bu sürece engel olabileceğini de dikkate almak zorundadır. Bu nedenle de bu kimselerin içine kapanmasını teşvik etmek yerine uyum politikalarına destek vererek entegrasyonun asimilasyon olmadığını bu kişilere göstermek

Özet İngilizce :

Relations between Turkey and Germany has shown an utterly different progress since the early 1960s. The effects of these developments show themselves not only on political and economic partnerships but also on social and cultural fields.
Most of the ones who came to Germany in early 1960s has preferred to stay there. In the mean time, they have avoided seeing themselves as guests. Well, how has this situation affected Turkish-German relations? There are integrated populations on one side and the ones at all ages even who can’t speak German on the other side. The aim of this study is to analyse the effect of these people on the two countries’ relations and to put forth the fact that the integration policy is not just a domestic issue, but an international one, as well. Therefore, we are going to see how a domestic policy issue turns into a foreign policy issue.
At the same time, we are going to be able to analyse how have Turks living in Germany affected the process of European Union of Turkey. Turkey has to acknowledge that this population may be an obstacle for this process as much as a tool for advocating Turkish assertions. So, instead of encouraging these people’s withdrawing themselves, Turkey has to show the people living in Germany -by supporting adjustment policies- that integration is not assimilation. It is an indispensible element for both domestic and foreign policy.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :