Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Orta Asya ve Kafkasya Araştırmaları Dergisi (OAKA)

Yıl 2009 , Cilt 4 , Sayı 8

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sovyet sonrası estonya ve kazakistan da devlet merkezli tarihyazımı süreçlerinin milliyetçilik bağlamında karşılaştırmalı analizi

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İliskiler1
Görüntülenme :
688
DOI :
Özet Türkçe :

Küresel süreçte tarihyazımı konusunda devlet dısı aktörler artan oranda etkinlik kazanmaktalarsa da, devlet, bu konuda önemini tamamen yitirmemekte, bu sayede birçok durumda kimlik insası açısından belirleyici olabilmektedir. Devlet merkezli tarihyazımı süreçleri ise diger taraftan, devlete hakim olan milliyetçilik anlayısının yurttaslık-etnik kimlik skalasındaki konumunun saptanmasında temel göstergeler arasındadır. Bu çalısmada Sovyet deneyimini paylasmıs ve benzer biçimde bagımsızlıga kavusmus iki devlet olan Estonya ve Kazakistan'da devlet merkezli tarihyazımı süreçleri milliyetçilik baglamında karsılastırmalı olarak analiz edilmistir.

Özet İngilizce :

Although non-governmental actors have increasingly become effective in history-writing practices during the globalization process, the state has not completely lost its significance. Thanks to this, state is still able to determine the identity construction processes in many cases. Furthermore, state-centred historywriting processes are among the basic indicators of state's stance on the scale of civic-ethnic nationalism. In this study, state-centred history-writing processes in Estonia and Kazakhstan – two states that shared Soviet experience and gained independence in a similar way – are comparatively analyzed in the context of nationalism.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :