Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

ODTÜ Gelişme Dergisi

Yıl 2003 , Cilt 30 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Robustness of unit root tests when the series are i(2)

Yazar kurumları :
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü 1, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü2, Gaziantep Üniversitesi İ.İ.B.F İktisat Bölümü3
Görüntülenme :
650
DOI :
Özet Türkçe :

This paper examines the testing for unit roots when the macroeconomic series are integrated of order two, I(2), rather than of order one, I(1). Via an example we demonstrate that neither the Augmented Dickey-Fuller test, nor the autocorrelation and partial autocorrelation functions are robust in the presence of double unit roots. Empirically, the Dickey-Pantula sequential unit root method indicates that the Turkish money stock, GNP, and price data are I(2), while autocorrelation and partial autocorrelation functions provide evidence in favor of I(1). The paper thus recommends that the possibility of I(2)-ness should be seriously considered in econometric modeling.

Özet İngilizce :

Bu çalışma, ikinci derece farkları alındığında durağan olan, I(2), makroekonomik zaman serilerine uygulanacak birim kök testlerinden hangisinin en uygun olduğunu araştırmaktadır. Çalışmada önce, sayısal simulasyon yolu ile, ne geliştirilmiş Dickey Fuller testinin ne de otokorelasyon ve kısmî otokorelasyon fonksiyonlarinin I(2) serileri için uygun birim kök testi olmadığı gösterilmiştir. Makalenin uygulama kısmında, ilk olarak Türk tüketici fiyat endeksinin geliştirilmiş Dickey Fuller testi, otokorelasyon ve kısmî otokorelasyon fonksiyonlari ile I(1) bulunmuş daha sonra aynı serinin I(2) olduğu Dickey ve Pantula tarafından geliştirilmiş ardışık birim kök yöntemi kullanılarak gösterilmiştir. Bu bulguya dayanılarak makalenin sonuç kısmında, serilerin I(2) olma özelliğinin makroekonometrik modellemelerde ciddi şekilde ele alınması gereği tartışılmıştır.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :