Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

ODTÜ Gelişme Dergisi

Yıl 2008 , Cilt 35 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Keynesgil finansal düzenlemelerden finansallaşmaya: iktisat literatürü ve abd ekonomisinin finansallaşmasına tarihsel bir bakış

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Roosevelt Üniversitesi İktisat Bölümü1
Görüntülenme :
739
DOI :
Özet Türkçe :

Basta ABD ekonomisi olmak üzere hem merkez hem de çevre ülke ekonomilerinde finansal piyasaların, iliskilerin, kurumların ve islemlerin boyutları ve önemi özellikle son yirmi-yirmibes senede muazzam düzeyde arttı. Öyle ki, kapitalist sistemin su an içinde bulunduğu asamayı nitelemek için sıkça kullanılan küresellesme ve neoliberalizm kavramlarına bir üçüncüsü olarak ‘finansallasma’ eklendi. Bu makalede, Keynesgil birikim sürecinin çesitli kural ve kısıtlamalarla düzenlenmis finansal sisteminin yerini, giderek artan oranda düzenleme dısı bırakılan finansal iliskilere bırakmasının neden ve sonuçları tartısılmaktadır. Finansallasma olarak adlandırılan bu süreci kökenleri ve sonuçları itibariyle analitik olarak anlamak için tarihsel bir perspektif sunulmakta ve bu bağlamda ABD ekonomisindeki eğilimler nicel olarak incelenmektedir.

Özet İngilizce :

In the last twenty-twenty five years, the size and significance of financial markets, relations, institutions and operations have enormously increased in all economies, especially in the US economy. Consequently, the current stage of capitalism is now defined by the concept of ‘financializaton,’ which found its place next to the commonly used concepts of globalization and neoliberalism. This article analyzes the causes and consequences of the transition from the regulated financial system of the Keynesian accumulation era to the financialization process of today in the context of the US economy. It presents a historical perspective on the evolution of financialization and its proximate causes and implications for the nonfinancial corporations, while analyzing the empirical trends in the US economy.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :