Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

ODTÜ Gelişme Dergisi

Yıl 2009 , Cilt 36 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

An assessment of trade and investment flows between turkey and the european union: perspectives on future political integration

Yazar kurumları :
İspanya Avda Uygulamalı İktisat V. Fakültesi İktisat Bölümü1
Görüntülenme :
707
DOI :
Özet Türkçe :

The last three decades have witnessed a deep change in Turkish economic integration with the world economy, and have also caused an impact in the bilateral relationship with the European Union. The political challenge of accession to the European Union has demanded an important shift in order to favour structural changes in the Turkish economy and the involvement of society in those transformations. The growth in foreign trade and direct investment figures is a consequence of trying to accomplish these objectives. However, especially in comparison to the level attained by Central and Eastern European countries, there are still outstanding possibilities for a closer commercial and industrial connection with the European Union and in general with the most developed OECD countries. In this research we use a panel data econometric specification, based on the gravity model, in order to identify the main determinants of Turkish exports and foreign direct investment inflows. Results reveal that labour cost differences and joint market size are among the main factors behind those bilateral flows.

Özet İngilizce :

Son üç onyıl Türkiye’nin dünya ekonomisiyle bütünlesmesinde önemli bir derinlesmeye sahne olmus, bu derinlesme Türkiye’nin AB ile ikili iliskilerine de yansımıstır. AB’ye katılımın yol açtığı siyasal meydan okuma, Türkiye ekonomisinde yapısal değismeleri özendiren önemli bir kaymaya ve toplumun böyle bir dönüsüme ilgisinin artmasına yol açmıstır. Uluslararası ticaretin ve doğrudan yatırımların gelismesi söz konusu amaçlara ulasma çabasının sonucudur. Bununla birlikte, özellikle Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin eristiği düzeyle karsılastırıldığında, Türkiye’nin AB ile ve genelde OECD’nin en gelismis ülkeleriyle daha yakın ticari ve sınai iliskilere girebilmesi için hâlâ büyük imkanlar mevcuttur. Bu arastırmada panel verilerin ekonometrik tanımlanması (gravite modeli) kullanılarak Türkiye ihracatı ve Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım girislerinin temel açıklayıcı değiskenleri belirlenmeye çalısılmıstır. Sonuçlar, söz konusu iki yönlü akımların temel belirleyicileri arasında isgücü maliyeti farklılıkları ve ortak piyasa büyüklüğünün yer aldığını göstermektedir.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :