Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Yıl 2013 , Cilt 6 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Bilançolarda cari oranın önemi ve hesaplanması

Yazar kurumları :
Marmara Üniversitesi – İşletme Fakültesi- Almanca İşletme Bölümü1, Marmara Üniversitesi – İşletme Fakültesi – İngilizce İşletme Bölümü2
Görüntülenme :
1306
DOI :
Özet Türkçe :

Finansal tablo analizinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri olan oran analizinde kısa vadeli borç ödeme gücünü gösteren, en bilinen oran "Cari Oran" dır. Cari oran dönen varlıklarla kısa vadeli yabancı yükümlülüklerin karşılaştırıldığı basit bir oran gibi görülse de hesaplanmasında dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Oranın formülü belli olsa da değişik muhasebe prensiplerine göre hazırlanmış mali tablolarda aynı oran farklı sonuçlar verebilmektedir. Bu makalede cari oranın detayları ile hesaplanmasında dikkat edilmesi gereken hususlarTek Düzen Hesap Planı'na, Vergi Usul Kanuna göre ve TFRS'ye göre hazırlanmış mali tablolar açısından incelenmiştir.

Özet İngilizce :

Ratio analysis is a commonly used method in financial statement analysis. In ratio analysis, one of the most prominent ratios used to measure the ability to pay current liabilities is the current ratio. Although current ratio seems as a simple ratio where current assets are compared to current liabilities, there are many issues to be considered in its calculation. The formula of the ratio is known however; the ratio gives different results for financial statement that are prepared under different accounting principles. In this article, details of the current ratio together with the issues to be considered in its calculation are examined for financial statements prepared according to the uniform chart of accounts and tax procedural code, and for financial statements prepared according to TFRSs.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :