Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Muhasebe ve Finansman Dergisi

Yıl 2011 , Cilt , Sayı 51

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Imkb sigorta endeksini oluşturan şirketlerin hisse senedi fiyatlarının yapay sinir ağları ile tahmini

Yazar kurumları :
Kilis Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman A.B.D.1, Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İşletme Programı2
Görüntülenme :
742
DOI :
Özet Türkçe :

Finans piyasalarında sigorta sektörü önemli bir yere sahiptir. Bir risk yönetimi aracı olarak sigorta, günümüz iş hayatının önemli bir parçası haline gelmiştir. Sektörün borsada işlem gören şirketleri de yatırımcılar tarafından büyük ilgi görmekle birlikte, gerek ekonomik dalgalanmalar, gerekse sektöre özgü dalgalanmalar nedeniyle, sigorta şirketlerinin hisse senetlerinin fiyatlarında ve dolayısıyla getirilerinde oynaklık gözlenmektedir. Bu nedenle, bu hisse senetlerinin fiyatlarının tahmin edilmesi yatırımcılar için önemli bir konudur. Bu çalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda sigorta sektörü endeksini oluşturan yedi adet şirketin hisse senedi fiyatları, günümüz finans piyasalarında tahminler yapmak amacıyla yaygın kullanımı olan Yapay Sinir Ağı Modelleri ile tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bulgular, yapılan tüm tahminlerin başarılı olduğunu, özellikle de 1 aya kadar olan tahminlerin oldukça başarılı olduğunu ortaya koymuştur.

Özet İngilizce :

Insurance sector has an important role in financial markets. Insurance as a risk management tool has become an important part of today's business world. Publicly traded companies in the sector also seeing great interest by investors, But, because of both economic and sectoral fluctuations, volatility in insurance companies' stock prices and returns is observed. Therefore, it is an important issue for investors to predict stock prices. In this study, stock prices of seven companies which form ISE Insurance Sector Index tried to be estimated with artificial neural network models. The findings showed that all the predictions to be successful, especially on predictions that up to one month are quite successful.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :