Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Mevzuat Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 15 , Sayı 178

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Iç kontrol sistemine karşılaştırmalı bir bakış “coso ve coco modeli”

Yazar kurumları :
Kurum Belirtilmemiş1
Görüntülenme :
841
DOI :
Özet Türkçe :

 

Kurumsallaşmayla birlikte başlayan şeffaflaşma ve hesap verme ihtiyacı, kurum ve şirketlerde gelişen verimlilik bilinci, performans yönetimi ve kurumsal yönetişimin artan önemi iç kontrol alanındaki gelişmeleri gerekli kılmaktadır.

Kurumsal faaliyetlerin, kurum  misyon ve vizyonu ile uyum içinde düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesi, varlıkların korunması, hata ve hilelerin tespit edilip engellenmesi, muhasebe kayıtlarının tam ve doğru olması, güvenilir mali bilgilerin zamanında hazırlanması hedeflerine ulaşmak amacıyla oluşturulan tüm yöntem ve usullere iç kontrol sistemi denir.

İç kontrol sistemi, uluslararası denetim standartları başta olmak üzere, çok çeşitli ulusal ve uluslararası standartların ve düzenlemelerin içinde önemli ölçüde yer bulmuştur.

Bu çalışmada, uluslararası iç kontrol çalışmalarından COSO ve COCO iç kontrol modeli çeşitli yönleri ve alt bileşenleri ile karşılaştırmalı olarak ele alınmış, benzerlik ve farklılıkları uygulanabilirlik ölçüsünde incelenmeye çalışılmıştır.

Anahtar kelimeler :

,

Özet İngilizce :

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :