Makale özeti ve diğer detaylar.
Kurumsallaşmayla birlikte başlayan şeffaflaşma ve hesap verme ihtiyacı, kurum ve şirketlerde gelişen verimlilik bilinci, performans yönetimi ve kurumsal yönetişimin artan önemi iç kontrol alanındaki gelişmeleri gerekli kılmaktadır.
Kurumsal faaliyetlerin, kurum misyon ve vizyonu ile uyum içinde düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesi, varlıkların korunması, hata ve hilelerin tespit edilip engellenmesi, muhasebe kayıtlarının tam ve doğru olması, güvenilir mali bilgilerin zamanında hazırlanması hedeflerine ulaşmak amacıyla oluşturulan tüm yöntem ve usullere iç kontrol sistemi denir.
İç kontrol sistemi, uluslararası denetim standartları başta olmak üzere, çok çeşitli ulusal ve uluslararası standartların ve düzenlemelerin içinde önemli ölçüde yer bulmuştur.
Bu çalışmada, uluslararası iç kontrol çalışmalarından COSO ve COCO iç kontrol modeli çeşitli yönleri ve alt bileşenleri ile karşılaştırmalı olarak ele alınmış, benzerlik ve farklılıkları uygulanabilirlik ölçüsünde incelenmeye çalışılmıştır.