Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Maliye Finans Yazıları

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 98

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Hisse bası kazanç kalitesinin, hisse bası işletme faaliyetlerinden net nakit akışı ile test edilmesi ve imkb ticaret endeksi hisse senetleri örneği

Yazarlar :
Yazar kurumları :
SDV Horoz Finans ve Muhasebe1
Görüntülenme :
558
DOI :
Özet Türkçe :

Yatırımcılar için temel finansal kriterlerden biri olan hisse bası kazanç rakamı, ancak kaliteli bilgi içerdiğinde isletmenin finansal performansı için gerçekçi bir bilgi sunabilir. Hisse Bası Kazanç bilgisindeki kalite, isletmenin gerçekçi olarak hisse basına ne kazandığını yatırımcılara sunmasıdır. Bu açıdan bakıldığında Hisse Bası Đsletme Faaliyetlerinden Net Nakit Akısı, Hisse Bası Kar kalitesinin test edilmesi için önemli bir araç olabilir. Çünkü isletmenin kar rakamı manipülasyona açıkken, nakit akıs buna uygun değildir. Bu iki veri arasındaki farklılasma, yatırımcılara isletmenin nakit meydana getirme gücü, isletme sermayesi yönetimindeki basarı ve mali basarısızlığa uğrama riski konusunda fikir vermektedir. Bu makalede Hisse Bası Kazanç ve Hisse Bası Đsletme Faaliyetlerinden Net Nakit Akısı arasındaki farklılığın nelerden kaynaklanabileceği ve Hisse Bası Đsletme Faaliyetlerinden Net Nakit Akıs'ın performans kriteri olarak neden daha gerçekçi bir finansal bilgi olabileceği teorik olarak açıklanmıstır. Türkiye'deki halka açık sirketlerin Hisse Bası Kar kalitesinin testi için bir örnekleme olması amacıyla, ĐMKB Ticaret Endeksi'ne tabi olan hisse senetleri seçilerek analiz edilmis ve sonuçları değerlendirilmistir.

Özet İngilizce :

Earnings Per Share, which is the one of the main financial criteria for investors, can present an actual result about the financial performance of the enterprice for the investors only if it is in quality. The Quality in Earnings Per Share means that the number presents to investors what the company actually earned. In this viewpoint, Net Operational Cash Flow Per Share could be an important tool in the testing of the quality of Earnings Per Share. Because net income is open to manipulations while it is harder in the statement of cash flow. The differentiation between two data gives us an opinion about cash generating power, success in management of working capital and financial failure risk of a company. In this article, The Causes of the differentiation between two data and the reason of why Net Operational Cash Flow Per Share could be more accurate financial data as a performance criteria have been explained. In the sampling of the testing of the quality of Earnings Per Share of listed companies in Turkey, Stokcs in IMKB Commercial Index have been selected and analysed and the results have been evaluated.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :