Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 3 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Impact of structural change and human capital investment on female labor force participation rates: a cross-country analysis of the middle east and north african region

Yazar kurumları :
European University of Lefke, FEAS, Department of Economics1, Middlesex University2
Görüntülenme :
764
DOI :
Özet Türkçe :

With the lowest rates of female labor force participation (FLFP), the Middle East and North African region stands out from the rest of the world. This article uses a regional cross-country analysis of the factors affecting FLFP rates in the region and provides possible explanation for the regional patterns. We find no evidence of a possible causal link between female education and increased labor participation or increased FLFP and economic growth. However, there is strong evidence for the existence of a positive relationship between increased FLFP and the growth of the service sector. This positive relationship is supported with the existing literature and suggests that women in the Middle East and North Africa are not employed as a direct result of their educational standards, but rather as a response to growing need for them in a more female-friendly service sector.

Özet İngilizce :

Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi dünyanın en düsük kadın isgücüne sahip bölge olarak öne çıkmaktadır. Çalısma karsılastırmalı ülke analizi yaparak bu duruma neden olan faktörleri ortaya çıkarmakta ve bölgesel özelliklerle ilgili açıklamaklar içermektedir. Çalısma, eğitimin kadın isgücüne katılımını artırdığı yönünde bir nedensellik iliskisi bulamadığı gibi artan kadın isgücüne katılım oranı ile ekonomik büyüme arasında da bölge için bir nedensellik iliskisine rastlamadı. Ancak çalısma artan kadın isgücüne katılım oranı ile hizmetler sektörünün gelismesi arasında pozitif güçlü bir iliski olduğunu ortaya koydu. Mevcut literatürle de uyum gösteren bu bulguyu çalısma, bölgede kadın is gücüne katılım oranının eğitim gibi nedenlerden artmadığı ancak dünyanın her yerinde kadına daha uygun çalısma imkanı sunan hizmetler sektöründeki ihtiyaç ile açıklamaktadır.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :