Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Kuramsal Eğitimbilim

Yıl 2011 , Cilt 4 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Hafif düzeyde zihinsel ögrenme güçlügü olan bir ögrencinin okuma ve anlama becerilerini gelistirmeye yönelik nitel bir çalısma

Yazar kurumları :
Afyon Kocatepe Üniversitesi Egitim Fakültesi1, Gazi Üniversitesi Egitim Fakültesi2
Görüntülenme :
861
DOI :
Özet Türkçe :

Bu arastırma, hafif düzeyde zihinsel ögrenme güçlügü olan, Afyonkarahisar li Merkez H.A.Y. lkögretim Okulu dördüncü sınıf ögrencisi on bir yasındaki bir kız ögrencinin okuma becerileriyle ilgili yetersizliklerinin tespiti ve giderilmesine yönelik olarak gerçeklestirilmistir. Ögrencinin uygulama öncesi okuma beceri düzeyini belirlemek için kisisel degerlendirme formları ve Yanlıs Analizi Envanteri kullanılmıstır. Okuma ve okudugunu anlama düzeyini belirlemek için ögrenciye üç alt sınıf düzeyine ait okuma metinleri verilmistir. Bu ön uygulama sonucunda ögrencinin Yanlıs Analizi Envanterine göre okuma düzeyi bakımından endise düzeyinde oldugu tespit edilmistir. Ögrencinin okuma becerisini gelistirmek amacıyla 2006–2007 ögretim yılının bahar dönemi boyunca çesitli çalısmalar gerçeklestirilmistir. Bu çalısmalar sonucunda S.U.' nun okuma ve anlama düzeyi "Endise Düzeyinden" "Serbest Düzeye" yükselmis ve okuma alanındaki yetersizliklerinde iyilesmeler görülmüstür.

Özet İngilizce :

This study has been designed to determine and deal with the inadequacy of reading and comprehension skills of a 11 year-old mildly mentally retarded girl student studied at 4th grade at one of the H.A.Y. Primary Schools in Afyonkarahisar city. As a pre-assessment, personal evaluation forms and Reading Miscue Inventory were used in order to determine the baseline level of reading ability. Due to find out the specific level of reading and comprehension ability, 1st grade (3 grades backward) of reading materials were given to this student. As a result of this pre-assessment, it was revealed that this student can be categorized as "anxious level" on reading ability on the basis of Reading Miscue Analysis.. Throughout 2006-2007 spring education period, several kinds of studying materials were applied to the student. As a consequent of these applications the reading and understanding level of S. arised the "Free Level" from the "Anxiety Level" and the improvements were seen in reading disabilities.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :