Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2007 , Cilt , Sayı 14

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ab’ye tam üyelik sürecinde türkiye’nin üye ülkeler karsısındaki göreli gelişme düzeyi: çok değişkenli istatistiksel bir analiz

Yazar kurumları :
Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler M.Y.O İktisadi Ve İdari Programlar Bölümü1
Görüntülenme :
600
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalısmada Türkiye’nin Romanya, Bulgaristan ve yirmi bes AB ülkesi karsısında göreli gelisme düzeyi incelenmistir. Literatürde, ülkeleri kalkınma yönünden karsılastırmak için genellikle Birlesmis Milletler Kalkınma Programı tarafından gelistirilen Beseri Kalkınma Indeksinin kullanıldıgı görülmektedir. Bu indeks kalkınmanın önemli unsurları olan gelir, egitim ve saglık ile ilgili göstergeleri içermektedir. Burada demografik, egitim, saglık, bilgi ve haberlesme teknolojileri ve ekonomik göstergeler ile ilgili otuz dokuz degisken bakımından yirmi sekiz ülke için kümeleme analizi yapılmıstır. Söz konusu analize göre, ülkeler bes gruba ayrılmıstır. Türkiye, Litvanya, Letonya, Polonya, Bulgaristan ve Romanya ile aynı kümede yer almaktadır. Bir baska deyisle, bu bes ülke ile aynı gelismislik düzeyine sahiptir. Bütün grup ortalamaları ile Türkiye verileri karsılastırıldıgında en büyük farklılıgın kisi basına düsen gayri safi milli hasıla farkı oldugu görülmektedir.

Özet İngilizce :

In this paper, development level of Turkey is compared with development levels of EU member countries, Romania, and Bulgaria. In the literature, The Human Development Index (HDI) introduced by the United Nations Development Programme (UNDP) was used in comparing countries according to development level. The HDI is an index, comprising measures of three components deemed by them to be central to development: Income, education, health. In this study, cluster analysis has been done for twenty-eight countries and thirty-nine variables like demographic, education, health, information and communications technology and economic indicators. As a result of this analysis, countries have been separated into five clusters.Turkey is classified into the same group with Latvia, Lithuania, Poland, Bulgaria, Romania. On other words, Turkey, shares a similar development level with these five countries. As Turkey’s indicators are compared with the average of group indicators, it is observed that major difference was in gross domestic product per capita.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :