Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

KAMU-İŞ; İş Hukuku ve İktisat Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 12 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Tarihsel bir perspektiften türkiye’de ise yerleştirme faaliyetleri

Yazar kurumları :
İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi Çalısma Ekonomisi ve Endustri İliskileri Bolumu1, İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi İktisat Bolumu İktisat Tarihi ABD2
Görüntülenme :
855
DOI :
Özet Türkçe :

İsle isçiyi bir araya getirerek issizliği azaltmayı amaçlayan ise yerlestirme hizmeti, issizlik sorununun artmasıyla birlikte günümüzde bir hayli önem kazanmıstır. İssizlik sorununun sadece günümüz toplumlarına mahsus olmaması, bu hizmete yönelik faaliyetlerin günümüzde olduğu kadar geçmiste de sunulmasına neden olmustur. İse yerlestirme faaliyetinin kurumsal olarak yerine getirilmesinin kökenleri Osmanlı dönemine, yani 1880'lere kadar geri gitmektedir. Bu tarihten itibaren kamu kurumları ve özel kuruluslar tarafından gerçeklestirilen ise yerlestirme faaliyeti, 1946 İs ve İsçi Bulma Kurumu'nun kurulmasıyla birlikte uzun süre kamu tekelinde kalmıstır. 2004 yılında özel istihdam bürolarına da kurulus ve faaliyette bulunma izni verilmesiyle birlikte ise yerlestirme hizmeti kamu tekelinden çıkarılmıstır. Ancak Osmanlı döneminde olduğu gibi Cumhuriyet döneminde de bu hizmet etkin bir sekilde yerine getirilememis ve issizliğin çözümünde basarısız kalmıstır. Bu çalısmada Osmanlı'dan günümüze ise yerlestirme hizmeti sunan kurumlar ve faaliyetleri ele alınarak, is yerlestirme hizmetinde yasanan dönüsüm tarihsel bir perspektifte incelenmistir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Job placement service, that aims to get work and worker together and decrease the unemployment, today has become more important with the rise in the unemployment. The unemployment problem is not only for the modern societies, therefore this service had been performed in the past too. The begining of the job placement as an institutionalized service goes back to the 1880's in Ottoman term. From that date, job placement activities carried out by public agencies and private organizations, but after the establishment of Đs ve Đsçi Bulma Kurumu in 1946, that service had been monopolized by the public for a long time. In 2004, after the establishment permission to the private employment agencies, job placement service has become no more just a public service. But like in the Ottoman term, job placement service could not be performed effectively and failed to solve the unemployment problem in republic term too. In this study, the agencies that supply job placement service and the change in the job placement service were analysed with a historical viewpoint.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :