Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Journal of Strategic Research in Social Science (JoSReSS)

Yıl 2015 , Cilt 1 , 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sağlık Politikalarında Sindemik Yaklaşım: Simülasyon Modeliyle Oluşturulmuş Kavramsal Bakış Açısı

Yazar kurumları :
Süleyman Demirel Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi
Görüntülenme :
579
DOI :
Özet Türkçe :

Halk sağlığı ve sağlık yönetimi alanında yapılan çalışmaların artmasıyla birlikte, hastalık ve sosyal çevre arasındaki karmaşık yapıyı incelemek için diğer bilim dallarında kullanılan yöntemlerden yararlanılmaya başlanmıştır. Biyokültürel modelden temel alan sindemik yaklaşım (sindemik teori) sağlıksız ve sosyal eşitsizlik koşulları altında birden fazla hastalığın etkileşimi ve salgın hastalıkların eğilimini anlamada fayda sağlamaktadır. Bu çalışmada sağlık politikalarında sindemik yaklaşım simülasyon modeliyle açıklanmıştır. Modelde bir hastalığın onu etkileyen tüm değişkenlerle olan bağı yansıtılmıştır. Sindemik model geliştirilmesi yoluyla, genel olarak ülke çapındaki ve özelde ülkenin çeşitli bölgeleri ve azınlık grupları arasındaki yaygın hastalıkların altında yatan diğer sebeplerin tespiti, en az yeni sağlık kurumları açılması kadar önemli gözükmektedir. Uzun vadede çok sayıda sağlık kuruluşunun veya sağlık personelinin varlığıyla çözülemeyecek bazı sorunların sindemik modeller yardımıyla çözülebileceği dahi tartışılabilir bir konudur. Bu kapsamda bu çalışma ile sindemik yaklaşımın önemi vurgulanmıştır.

 

Özet İngilizce :

"Examine the complex structure between the disease and the social environment began to benefit from the methods used in other disciplines with the increase of public health and health management work done in the field. Syndemic approach to bio-based model (syndemic theory) of the interaction of multiple diseases and epidemics under unhealthy conditions and are useful in understanding the trends of social inequality. In this study, health policy syndemic approach is illustrated by the simulation model. The disease is reflected in the model variables that affect all ties with this disease. Syndemic model through the development, in general and in particular in the various regions of the country and other minority groups identify the underlying causes of common
diseases among the country seems at least as important as the opening of new medical institutions. In the long term can not be solved by the presence of a large number of health care facilities or health personnel is even arguable some of the problems can be solved with the help of a housing syndemic models. In this context, this study emphasized the importance of syndemic approach."

 

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :