Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Journal of Qafqaz University

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 25

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Toz metalürjisi ile üretilmiş iki metal parçanın difüzyon kaynağıyla birleştirilmesinde sıcaklığın kaynak bölgesine etkisinin irdelenmesi

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü1
Görüntülenme :
769
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada Fe‐Cu‐C ve Fe‐Zn‐C toz metal karışımlarından soğuk şekillendirme uygulanarak toz metalden üretilmiş numunelere ham mukavemet kazandırılmıştır. Daha sonra silindirik şekilli bu parçalara vakumlu fırın içerisinde değişik sıcaklıklarda difüzyon kaynağı yapılmıştır. Kaynak edilen bu numuneler üzerinde sıcaklığın kaynaklı birleştirmenin mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada yapılan difüzyon kaynağının en önemli özelliği birleştirilecek parçalara dış basıncın uygulanmaması ve tozlara gerekli olan sinterleme işleminin de kaynak işlemi ile birlikte gerçekleştirilmiş olmasıdır. Yapılan incelemeler sonucunda sıcaklığın yükselmesiyle kaynak dikişinin kesme dayanımının yükseldiği ve sertlik değerlerinin yükseldiği tespit edilmiştir.

Özet İngilizce :

In this study, pure resistance for metal powder samples were gained from Fe‐Cu‐C and Fe‐Zn‐C metal powder composites with applying cold forming. Later, on these cylindric formed pieces was applied diffusion welding in a different temprature in the vacuum oven. The welded samples were analyzed in the aspect of the heat impact on mechanical features of welded connection. The main feature of diffusion welding in this study was non‐use of outside pressure on connecting pieces and realizing of welding process with sintering process. As a result of analysis, it was defined that the weld cutting resistanse and solidity values are increased with the increasing of the heat.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :