Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

İstanbul Üniversitesi Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 57

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

ülkemizde ev hizmetlerinde istihdam edilen yabancı uyruklu işgücünün çalışma koşulları: istanbul ili üzerine bir alan çalışması

Yazar kurumları :
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, ÇEEİ Bölümü1
Görüntülenme :
705
DOI :
Özet Türkçe :

Gerek gelişmiş, gerekse de gelişmekte olan toplumlarda hizmetler sektöründe yasanan büyüme, buna ilaveten esnek çalısma biçimlerinin yayagınlasması ve bu çalısma biçimlerinin daha çok kadınlara hitap eden özellikler barındırması, kadınların çalısma hayatına daha yoğun bir sekilde katılmasına neden olmustur. Kadınların isgücüne katılma oranlarında yasanan artıslar, onların üzerlerine atfedilmis bulunan geleneksel rollerini tam olarak yerine getirememelerine yol açmıstır. Evi ile isi arasında mekik dokuyan kadın, ev islerine ve çocuklarına gereken vakti ayıramamaktadır. Buna bağlı olarak, hemen hemen tamamı kadın çalısanlar tarafından yerine getirilen ev hizmetleri, günümüzdeki yaygın istihdam alanlarından birini teskil etmeye baslamıstır. Çalısan kadının evi ile isi arasındaki boslukları ve yetersizlikleri doldurmak amacıyla ortaya çıkan ev hizmetleri, günümüzde çok önemli bir is alanı haline gelmistir. Bugün, özellikle orta ve üst gelir seviyelerine sahip ve her iki ebeveynin de çalıstığı pek çok aile, ev hizmetleri çalısanı istihdam etmektedir. Ev hizmetleri çalısanlarının kısmen yerli ve özellikle de yabancı isgücünden olusması ve bu isgücünün çalısma sartlarının bilinmesi gerekliliği, konunun önemini daha da artırmaktadır.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

As a result of the growth in service sector not only in developed countries but also in developing ones, additionally the flexible working conditions’ becoming widespread and these conditons’ becoming mostly appealed to women, they started to participate in the working life intensely.The Increase of womens' participation to the labor force caused not to perform the traditional roles, which are attributed to them, accurately. Women, who are shuttling between their homes and jobs, couldn't allocate time to domestic services and their children. In parallel with the situation, domestic services, which are almost carried out by woman employees, started to constitute a widespread employment area nowadays. Domestic services, that is appeared to fill the the gaps and inefficiencies between working womens' works and houses, has become a prominent work area. Today, especially families which have middle or upper income level and in which both parents work, employ domestic services employees. The employees of domestic services who are constituted partially native and espicially foreigner labor force and the requirement of knowing this labor force's working conditions, increase further the subject's importance.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :