Makale özeti ve diğer detaylar.
İşsizlik, son yılarda is dünyası ve akademik çalısmalarda en çok tartısılan konulardan birisidir. 1950’lerden 1970’lere kadar süren “altın çağ” yerini günümüzde küresellesen bir issizlik sorununa bırakmıstır. Đssizliğin küresel bir boyuta dönüsmesi kadar önemli bir baska nokta da artık ekonomilerin büyümeye rağmen beklenen istihdamı yaratamamalarıdır. Ülkeler arasında issizliğin nedenleri konusunda farklılıklar olsa bile, günümüzde issizlik sorunu küresellesmis ve bütün ülkeleri tehdit eder hale gelmistir.
Bu çalısmada öncelikle küresel issizliğin boyutları ve genel özellikleri incelenmistir. Daha sonra küresel istihdam ve istihdamın yapısı değerlendirilmistir. Son olarak da küresel issizliğe karsı gelistirilen istihdam politikalarındaki değisim ele alınmıs ve basarısı uluslararası ölçekte genel kabul görmüs istihdam politikaları özetlenmistir.
Unemployment has been one of the most discussing issues both in business life and academic studies. “Golden Age” between 1950–1970s in labor market has been replaced by globalizing unemployment in recent years. The other issue as important as globalized unemployment is the job creating inability of economic growth that is called as “jobless growth”. Despite countries has distinct antecedents as far as unemployment is concerned, today unemployment problem has globalized and became a threat to all countries.
In this study primarily, the general characteristics of unemployment and its dimensions were examined. Secondarily, the global employment and its structure were evaluated. Finally, the changes in policies against global unemployment were examined and employment policies proved to be successful in international scale were summarized.