Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

İstanbul Üniversitesi Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 56

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Endüstri ilişkileri ve çalışma hukuku alanında karşılaştırmalı araştırmalar ve yöntem

Yazar kurumları :
Işık Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü1
Görüntülenme :
945
DOI :
Özet Türkçe :

Karsılastırmalı endüstri iliskileri ve çalısma hukuku alanının Bölümlerimizde en azından seçimlik bir ders olarak okutulmasında çesitli yararlar vardır. Bu dersin içeriğini değisik ulusların is hukuku ve endüstri iliskileri uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgilerden hareketle sistemler arasındaki benzerlik ve farklılıkları tahlil etmek, kendi sistemimizi bu bilgilerin ısığında değerlendirmek ve ulusal sınırları asan trendlere ve global gelismelere iliskin sonuçlara ulasmak olarak tanımlayabiliriz. Konunun önemi küresellesme ve AB gibi bölgesel entegrasyonlara bağlı olarak daha da artmıstır. Ancak karsılastırmak yaklasımlarda ilginç ve önemsenmesi gereken tartısma noktaları vardır.
Karsılastırmalı arastırmalar sayesinde kendi ulusal sistemimizin zayıf ve güçlü yönlerini daha iyi değerlendirebiliriz. Belli ülke uygulamaları kendi sistemimizde yapacağımız yasal düzenlemelerde bize yararlı ipuçları sağlayabilir. Bu karsılastırmalar sonucunda belirli modellere ait hipotezleri test etmek ve bazı genellemelere ulasmak suretiyle endüstri iliskileri alanında “teori” gelistirmemiz mümkün olabilir. Modeller ve teori gelecekteki olası gelismeler hakkında önemli ipuçları sağlayabilir. Arastırma bulguları ulusal ve çok uluslu isletmeler, uluslararası sendikalar ve yasa koruyucular için yararlanabilecekleri bir kaynak olusturabilir. Ancak sadece kural ve kurumların mukayesesi etkinlik ve yararlılık açısından sorunlar doğurabilir. Daha doğru olan bu kurumların islevlerini mukayese etmektir. Ortak bir plana dayanılan ülke çalısmaları (yatay yöntem) yapmak belki gereklidir, ancak yeterli değildir. Daha yararlı olan yatay yaklasımın veri ve bilgilerden hareketle belirli boyutların, örneğin (istihdam güvencesi, yönetime katılma, uyusmazlık çözüm yöntemleri, vb. gibi boyutların) derinlemesine incelenmesine yönelik (dikey yöntem) karsılastırmalar yapmaktır.
Uluslararası Çalısma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği standart gelistirirken bu ikinci yöntemi kullanmaktadır. Karsılastırmalı yaklasımdan yasama faaliyetinde yararlanma amacı izlenirken dikkat edilmesi gerekli önemli nokta yabancı düzenleme ya da uygulamanın ulusal kültüre “transfer edilebilirliği” sorunudur. Yabancı bir yasa ya da kuralın benimsenmesinde basarı, her seyden önce bunun kabul eden ülkenin ulusal kültür ve kosullarıyla asgari bir uyuma sahip olmasına bağlıdır

Özet İngilizce :

“Comparative industrial relations and labour law” can be defined as the study of different nations’ labour relations law and practice, with a view to ascertain the similarities and differences between systems, to have a better insight into our own system as well as to forecast global trends and developments. Use of the comparative method has gained increased significance and even wider application with the rise of globalization, economic integrations, and multinational enterprises.
The comparative method enables us to see the weak and strong points of our own national system; it also provides us with useful clues in the efforts to ameliorate our own legislation and practices. Besides, through comparavatism it becomes possible to formulate and test hypotheses derived from different models, and thus to contribute to new theory–building. It should be noted, however, that the comparative method requires more than a simple juxtaposition of different countries’ rules and institutions. Here our efforts should focus on comparing the “functions” rather than merely on translating the legal rules and institutions. In this endeavor the analysis of individual country cases according to a common outline, (the horizontal approach), is useful and sometimes necessary, but compared to this “horizontal comparison,” the “vertical approach” which aims to study a certain subject across different nations, a method also used by the ILO and EU in their standard–setting activities, seems to be more productive, albeit perhaps more difficult. A crucial issue in the emulation process is, of course, the transplantability of foreign items into the cultural milieu of another system. Considering the many uses of comparavatism, however, offering comparative courses in the curriculums of our departments is likely to bring about engender various advantages.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :