Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Dergisi-Yönetim

Yıl 2011 , Cilt 22 , Sayı 68

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Müşteri profili ve alışveriş davranışlarını belirlemede kümeleme ve birliktelik kuralları analizi: perakende sektöründe bir uygulama

Yazar kurumları :
İstanbul Üniversitesi1, İşletme Fakültesi2, Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı3
Görüntülenme :
891
DOI :
Özet Türkçe :

Bilginin öneminin yıllar boyunca artması ile verinin içindeki anlamlı ve kullanışlı bilginin çıkarılmasını sağlayan Veri Madenciliği tekniği, özellikle işletmelerin başarısı için önemli bir araç haline gelmiştir. Bu çalışmada hazır giyim perakende sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın alışveriş kayıtları ile alışverişi gerçekleştiren müşteri verileri ele alınmıştır. Analizde öncelikle "Birliktelik Kuralları Analizi" ile müşterilerin alışveriş alışkanlıkları belirlenmeye çalışılmış, daha sonra "Kümeleme Analizi" ile müşteriler, demografik özellikleri dikkate alınarak bölümlendirilmiştir.

Özet İngilizce :

Data Mining is a technique, which enables discovering meaningful and useful information in data has been critical factor for the success by the increase of the importance of the knowledge over the years. In this study, shopping data of a confection retail firm with the data of the owners of the shopping is handled and first of all the shopping behavior of customers are determined by using Association Rules which is one of the technique of Data Mining. After that an application is presented by dividing customers into segmentations considering their demographic specifications by using Clustering techniques.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :