Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Dergisi-Yönetim

Yıl 2009 , Cilt 20 , Sayı 64

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Dipnot açıklama yükümlülüklerine uyum: imkb 100 endeksinde yer alan reel sektör firmalarının durumu üzerine bir araştırma

Yazar kurumları :
İ.Ü. İsletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dalı1
Görüntülenme :
632
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalısma 2008 yılı sonu itibariyle İMKB 100 endeksine dâhil tüm reel sektör firmalarının dipnot açıklama yükümlülüklerini ölçme düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Bu amaç doğrultusunda sirketlerin halka açıklık oranı, bağımsız denetim sirketi, satıs ve varlık büyüklüklerinin dipnot açıklama düzeyine etkileri arastırılarak, bir durum tespiti yapılmıstır. Çalısmanın sonucunda isletmelerin stoklar ve nakit akıs tablosu konularında dipnot açıklama yükümlülüklerine tam olarak uymadıkları tespit edilmistir. Ayrıca bulgular dipnot açıklama seviyelerinin isletme büyüklükleri ile pozitif, halka açıklık oranları ile negatif bir iliski içinde olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, dört büyükler tarafından denetlenen isletmelerin dipnot açıklama seviyelerinin diğer isletmelere göre daha yüksek olduğu görülmüstür.

Özet İngilizce :

This paper aimed to determine the compliance level of the firms that were in the ISE 100 index by the end of 2008 to disclosure requirements. For this purpose a status evaluation was made by searching the effects of free float rate, independent audit firm, asset, and sales size of the firm on disclosure level. Results demonstrate that firms did not comply with the disclosure requirements for inventory and cash flow statement. Additionally, results show the disclosure levels were positively related with firm size variables and negatively related with the free float rates. Furthermore it was seen that the disclosure levels of the firms audited by the four bigs were more than the other firms.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :