Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

İstanbul Üniversitesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi

Yıl 2007 , Cilt , Sayı 6

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Koşulluluk aracı olma bağlamında kısa vadeli faiz oranlarının hedeflenen enflasyondan sapmada kullanımı: bounds test yaklaşımı (türkiye örneği)

Yazar kurumları :
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü Ekonometri A.B.D.1
Görüntülenme :
815
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada, Türkiye'de 2001–2006 yılları arası örtük ve açık enflasyon hedeflemesi stratejisinin uygulanması sürecinde, hedeflenen enflasyon oranından, potansiyel üretim düzeyinden ve döviz kurlarından bir sapma meydana gelmesi durumunda kısa vadeli faiz oranlarının nasıl bir seyir izleyeceği tespit edilmeye çalışılmıştır. Faiz oranlarının belirlenmesine yönelik en çok bilinen yöntemlerden birisi Taylor Kuralıdır. Taylor Kuralı'nın işleyişi, nispeten yeni bir yöntem olan Bounds (Sınır) Testi yardımıyla Türkiye kapsamında analiz edilmiş ve Taylor Kuralı'nı oluşturan söz konusu değişkenlerin kısa vadeli faiz oranları üzerinde anlamlı bir şekilde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Özet İngilizce :

In that study discussed to apply the processing of over-cover and uncover inflation targeting strategy between the year intervals 2001-2006 in Turkey and targeting simultaneously; in the situation of inflation rates, potential production level and exchange rate occur a deviation, how the short run interest rates follow a way that is tried to determine. For determining of inflation rates, also one of the most known ways is Taylor Rule. The processing of Taylor Rule analyzed by helping of Bounds Test, which is a new method comparatively, includes Turkey and understood the result that the mentioning variations, which forms Taylor Rule, effect on the short run interest clearly.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :