Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

İstanbul Üniversitesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi

Yıl 2008 , Cilt , Sayı 7

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kalkınma göstergesi olarak ortalama yaşam beklentisine göre türkiye nin ab içindeki konumu: kritikler ve çok değişkenli istatistik uygulamaları

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Mali İktisat, İktisat Tarihi, Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Bilim Dalları Uzmanı1
Görüntülenme :
1002
DOI :
Özet Türkçe :

Yaşam beklentisi, kalkınma göstergelerinden birisidir. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan beşeri kalkınma raporlarında da kalkınma göstergesi olarak kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım, yeterli değildir. Çünkü doğuşta yaşama beklentisi, gelecekteki durumu gösterebilir. Bu sebeple bu makalede, bütün istatistiksel uygulamalar, beş farklı yaş grubu için hesaplanan yaşam beklentilerine dayandırılmıştır. Yapılan faktör, kümeleme ve diskriminant analizleri neticesinde, Türkiye AB içinde ortalama yaşam beklentisi açısından en geri üçüncü ülke olduğu sonucuna varılmıştır.

Özet İngilizce :

Life expectancy is one of the development indicators. In the human development reports published by United Nations, it is used as a development indicator, however this usage is not necessary. Since life expectancy at birth can prove a position in the future. Hence all of statistical analyses are based on five different level of age groups for life expectancy estimated, in this article. As a result of factor, cluster and discriminant analysis; Turkey in EU as average life expectancy is the least third undeveloped country is concluded.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :