Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2007 , Cilt 6 , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kobi sahiplerinin girişimcilik, kişilik ve liderlik özelliklerinin değerlendirilmesi: muğla ilinde ampirik bir araştırma

Yazar kurumları :
Muğla Üniversitesi1
Görüntülenme :
633
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmanın amacı KOB işahiplerinin girişimcilik, kişilik ve liderlik özelliklerinin değerlendirilmesidir. Bu özellikleri ortaya koymak için tarama stratejisi (survey) seçilmiş olup, Muğla ilinde faaliyet gösteren 326 KOBİ sahibi ile yüz yüze görüsülerek anket yöntemiyle veriler toplanmıstır. Frekans dagılımları, basit regresyon analizi ve çoklu regresyon analizi neticesinde KOBİ sahiplerinin girişimcilik, liderlik ve kisilik özelliklerinin isletmelerin faaliyet süresini etkilemediği, buna karşın işletmelerin çalışan sayısına göre büyüklükleri üzerinde ve çok küçük bir oranda da olsa işletmelerin özsermayelerine göre büyüklükleri üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Eğitim durumunun dikkate alınmayacak kadar küçük bir oranda işletme sahibinin liderlik, girişimcilik ve kişilik profillerine etkisi olduğu görülmektedir.

Özet İngilizce :

The purpose of this study is to evaluate the entrepreneurship, personality and leadership characteristics of SME owners and research the relations between these characteristics and the size and age of the companies. For expose to these characteristics, survey technique was selected. The data were collected through a questionnaire from 326 SME owners operating in Mugla and descriptive statistics, one way analysis, multiple regression analysis were conducted. As a result of the analyses conducted, it was found that the entrepreneurship, personality and leadership features of SME owners do not affect the operating period of the companies, however, they were found to be influential on the labor-related size of the companies and also slightly influential on equity capital-related size. The education level was found to be too small to affect the entrepreneurship, personality and leadership characteristics of SME owners.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :