Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

International Journal of Science Culture and Sport

Yıl 2013 , Cilt 1 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Profesyonel futbolcularin seçilmiş fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin profesyonellik yili açisindan karşilaştirilmasi

Yazar kurumları :
Cumhuriyet Üniversitesi1
Görüntülenme :
623
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada amaç; Türkiye Süper Liginde yer alan bir takımın futbolcularının profesyonellik sürelerine göre, seçilmiş fiziksel ve fizyolojik özellikleri arasında fark olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmaya Türkiye Süper Liginde yer alan bir takımın 29 profesyonel futbolcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların yaş, boy, vücut ağırlığı ve kitle indeksleri, vücut yağ oranı, yağsız vücut kütlesi, vücut sıvı toplamları, esneklik, bacak kuvveti, dikey sıçrama ve anaerobik güç özellikleri belirlenmiştir. Verilerin analizinde, SPSS (Ver. 14) paket programında yer alan Mann-Whitney U testi kullanılmış, yanılma düzeyi (α) 0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; çalışmada bakılan 11 adet fiziksel ve fizyolojik parametreden, futbolcuların profesyonellik yılına göre sadece 2 parametre için farkın istatistiksel olarak önemli bulunması, profesyonel sporculuk süresinin fazlalığı ya da azlığının, futbolcuların bu çalışmada ölçülmüş fiziksel ve fizyolojik özellikleri üzerine kısıtlı bir etkisinin olduğunu düşündürebilir.

Özet İngilizce :

The aim of this study is to determine according to duration of professionalism whether there is a difference between the selected physical and physiological characteristics in a group of soccer players who take place in Turkey Super League.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :