Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2009 , Cilt 1 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Elektronik devletten (e-devlet) mobil devlete (m-devlet) geçişte türkiye\\\\\\\\\\\\\\\'de yerel yönetim uygulamaları

Yazar kurumları :
Trakya Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü1, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı2
Görüntülenme :
878
DOI :
Özet Türkçe :

Bilgi ve iletişim (bilişim) teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sonucu bilgi, artık toplumlar için en önemli sermaye haline gelmiş bulunmaktadır. Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler artık devletlerin uluslararası güç dengeleri içindeki konumlarını dahi belirlemektedir. Bu teknolojilerin kamu yönetiminde kullanılması, yani devletin elektronik hale getirilmesi, kamu hizmetlerinin daha hızlı ve kaliteli bir hale gelmesini sağlarken; maliyetler de önemli ölçüde azalmaktadır. Ancak teknolojik gelişmelere her gün yenilerinin eklendiği bir çağda e-devlet yaklaşımı da gelişmekte ve hizmet sunumlarında yeni kanallar ortaya çıkmaktadır. Devletin elektronik olması yeterli olmamakta; devlete her zaman ulaşabilmek kadar her yerde ulaşabilmek de önemli hale gelmektedir. Kablosuz internet teknolojilerindeki gelişmelerin mobil telefonlar ve avuçiçi bilgisayarlar (PDA) gibi mobil araçlar vasıtasıyla internet erişimini mümkün hale getirmesi, bu teknolojilerin hızla yayılması ve toplumun e-devlet hizmetlerinin geliştirilmesi yönündeki baskısı e-devletten m-devlete geçişi gündeme getirmektedir. Mobil araçların kullanımının bilgisayar kullanımından daha kolay ve yaygın olması, çok daha fazla sayıda insana ulaşabilmesine ve çevrim içi devlet hizmetlerinin de daha fazla kabul görmesine olanak sağlamaktadır.

Özet İngilizce :

The information has become a significant asset for the society as a result of developments in information and communication technologies which even determine international power balances. The utilization of these technologies in public administration, i.e. the emergence of the e-government, has led to faster and higher quality in public services in lower costs than before. E-government approach is advancing in a decade of continuous technological developments and new channels for service providing are emerging. Electronic-government is not adequate; that reaching the government is not only passible to reach at any time but also from anywhere has become a vital issue. Improvements in wireless internet technologies enabling internet access via mobile phones and other personal digital accessories; fast spreading of those technologies; and society's pressure for improvements in e-government services has made the transition possible from e-government to m-government on the agenda. Since mobile devices are much easier to use and more widespread, they provide wider acceptance of online public services.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :