Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Güvenlik Stratejileri Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 8 , Sayı 15

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Dağlık karabağ sorununda azerbaycan tarafından kuvvet kullanım olasılığının analizi

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Kara Harp Okulu, Savunma Bilimleri Enstitüsü, Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Doktora Müdavimi1, Kara Harp Okulu, Savunma Bilimleri Enstitüsü, Güv.Bil. A.B.D.,2
Görüntülenme :
803
DOI :
Özet Türkçe :

Dağlık Karabağ sorunu, Güney Kafkasya'da güvenlik ve istikrarın önündeki en büyük engellerden biridir. Temel olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT Minsk Grubu çerçevesinde sürdürülen barış görüşmelerinden bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamamıştır. Azerbaycan topraklarının %20'sinin Ermenistan tarafından işgalinin sürmesi, 600.000'e yakın Azerinin yerlerinden edilmiş olarak yaşamak zorunda kalması, Azerbaycan'ın askeri harcamalarında görülen artış ve Azerbaycan siyasi ve askeri liderlerinin işgal altındaki bölgeleri askeri güç kullanarak alma söylemleri yeni bir savaşın çıkma olasılığını artırmaktadır. Ancak 2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan savaş, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik muhtemel askeri harekâtında dikkatli davranmasını gerekli kılmaktadır. Bu noktada Azerbaycan'ın dikkate alması gereken en önemli faktör, Rusya'dır.

Özet İngilizce :

Nagorno-Karabakh is one of the greatest obstacles to security and stability in the South Caucasus. Basically, within the framework of the OSCE Minsk Group, peace talks haven't produced any result so far. Continuing occupation of 20% of the Azerbaijani lands by Armenia, nearly 600.000 IDP's in Azerbaijan, the increase of Azerbaijan's military spending and the political and military leaders' rhetoric that the occupied territories of Azerbaijan will be liberated by using military force increase the likelihood of getting a new war. But the war between Russia and Georgia in 2008, for the possible military operation in Nagorno-Karabakh, requires caution of Azerbaijan. At this point the most important factor to take into account for Azerbaijan is Russia.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :