Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi

Yıl 2013 , Cilt 2 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kültürel etkinlikler ve kent imajı - mevlana törenlerinin konya kent imajına etkilerine ilişkin hedef kitlelerin görüşleri

Yazar kurumları :
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi1
Görüntülenme :
793
DOI :
Özet Türkçe :

Günümüzde kentler kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenleyerek tanınırlıklarını arttırmak ve böylece de küresel rekabet ortamında kendilerine bir yer edinebilmek için yoğun bir yarış içerisindedir. Tüm bu etkinlikler zihinlerde olumlu bir imaj oluşturmak ve böylece daha tercih edilen bir şehir olmak için gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de en çok ziyaretçi çeken müzeler arasında ilk üç sırada yer alan Mevlana Müzesi, Konya'nın tanınırlığına önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu çalışma, Konya'da her yıl Hz. Mevlana'nın ölüm yıldönümünü anmak için Aralık ayının ilk yarısında düzenlenen ġebi-i Aruz törenleri döneminde Mevlana Müzesi ve ġebi-i Aruz törenlerini izlemeye gelen 252 ziyaretçinin zihnindeki Konya imajını anlamayı ve kültürel etkinliklerin bu imaja etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgular, Mevlana'nın Konya'nın tanınırlığı ve imajı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Özet İngilizce :

In recent years, by organizing cultural, artistic and sports activities, cities are competing with each other in order to increase their recognition and have an esteemed place in the global competitive environment. All these activities are held in order to create a positive image in the minds and become more preferable city. Mevlana Museum, which is ranked among the top three most visited museums in Turkey, makes an important contribution to Konya's promotion. This study was held during the Seb-i Arus ceremonies, which is held in the first half of each December in order to commemorate Mevlana Jelaleddin Rumi's death. The purpose of this study is to understand Konya's image in visitors' minds and evaluate the cultural activities' impacts on city image with a survey conducted on 252 visitors of Mevlana Museum and Seb-i Arus Ceremonies. Findings of the study show that Mevlana has an important impact on recognition and image of Konya.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :