Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Global Media Journal Turkish Edition

Yıl 2012 , Cilt 2 , Sayı 4

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Simmel, veblen ve sombart’ın penceresinden hedonik tüketim: ütopyada negotium ve otium

Yazar kurumları :
Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü1, Okan Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü2
Görüntülenme :
978
DOI :
Özet Türkçe :

Modern kapitalizm ile birlikte, tüketim ihtiyaçları karşılamak yerine ihtiyacın kendisi haline gelmiştir. Homo sapiens'ten homo consumens'e dönüşen bireyler, bir hipergerçeklik içerisinde yaşamakta ve haz ile psikolojik tatmine yönelmektedir. Bu hipergerçeklik içerisinde bireylerin varlığı tüketimle önemli ölçüde ilişkilidir. Simmel, Veblen ve Sombart, tüketim olgusunun bireylerin yaşamlarının merkezi haline geldiğinin altını çizerek; asla gerçek anlamda tatmin edilemeyecek ihtiyaçların karşılanması ile birlikte ütopyaya ulaşmalarının tüm bireylerin temel amacı olduğunu belirtmektedirler. Bu çalışmada, negotium ve otium kavramlarının rolleri, lüks kavramı ve hedonik tüketimin günümüzde eriştikleri nokta ile birlikte Veblen, Simmel ve Sombart'ın kuramsal bakış açısına göre analiz edilmektedir.

Özet İngilizce :

Together with the modern capitalism, instead of satisfying needs, consumption became the need itself. Individuals who are transformed from being homo sapiens to homo consumens, are living in a hyperreality and headed towards pleasure and psychological satisfaction. In this hyperreality, individuals' existance is strongly related with consumption. Simmel, Veblen and Sombart, they all underline the fact that consumption becomes individuals' center of life, their main aim is to reach to an utopia by satisfying the needs which will never be satisfied completely. In this study, the roles of the concepts negotium and otium are analyzed together with the point, the luxury concept and hedonic consumption reached today from Veblen, Simmel and Sombart's theoretical point of view.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :