Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

FE Dergi

Yıl 2011 , Cilt 3 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Anti-abortion policies in late ottoman empire and early republican turkey: intervention of state on women’s body and reproductivity

Yazarlar :
Yazar kurumları :
İstanbul Teknik Üniversitesi1
Görüntülenme :
817
DOI :
Özet Türkçe :

The issue of abortion started to be perceived as a public health problem during the late Ottoman era and early Republican Turkey by the state and committing an abortion was accepted as a crime that was committed against the whole society. This paper states that the criminalization of abortion starting from late Ottoman era as an intervention on reproductivity is an act on female body since it implied the assignment of a duty on women as child raisers and reduces female identity into motherhood. Hence, this state interference on female body paved the way for women's inferior position subjected to only being mothers by eulogizing the duty of child bearing. In this paper, the concept of abortion is studied through legal changes during the late Ottoman and early Republican era by the edicts and legal documents of the term indicating the applications and events related to abortion. The policies in early Republican Turkey went hand in hand with the applications of the general frame work of health policies of late Ottoman era which were a part of the reform movements starting in late 18th century.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Osmanlı son dönemi ve erken Cumhuriyet döneminde kürtaj bir "halk sağlığı" kavramı olarak görülmüş; kürtaj yaptırmak topluma karşı işlenmiş bir suç olarak algılanmıştır. 18. yüzyılın sonunda, genel reform hareketlerinin bir parçası olan sağlık ve nüfus politikalarının erken Cumhuriyet döneminde de kürtaj kavramı düşünüldüğünde aynı eksende devam ettirildiği söylenebilir. Bu makale, Osmanlı son döneminde önceleri aileye dair bir kavram olarak görülmekte olan kadının kürtaj hakkının devlet tarafından suç haline getirilmesini ve özel alandan kamusal alana taşınmasını kadın bedenine bir müdahale olarak yorumlar, bu süreci Osmanlı son dönemi ile erken Cumhuriyet dönemi nüfus politikaları çerçevesinde değerlendirir. Söz konusu politikalar ile birlikte kadının asli görevi çocuk yetiştirmeye, kadın kimliği ise anneliğe indirgenmiş, devletin kadın bedenine olan bu müdahalesi kadını kutsal çocuk yetiştirme görevi ile özdeşleştirerek onun toplumda ikincil konumunu pekiştirmiştir. Makalede, Osmanlı son dönemi ve erken Cumhuriyet döneminde kürtaj kavramının suç haline getirilmesini sağlayan kanun değişiklikleri irdelenmiş, çeşitli uygulamalar arşiv belgeleri ile incelenmiştir.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :