Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2007 , Cilt , Sayı 23

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Bir toplumsallaştırma aracı olarak ahilik

Yazar kurumları :
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü1, Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü2
Görüntülenme :
877
DOI :
Özet Türkçe :

Ahilik İslam dünyasının genelinde görülen bir kuruluş olmayıp sadece Anadolu'da ve Türk olan çevrelerde görülmektedir. Meslek teşkilatı ve yaygın eğitim kurumu olarak ciddi anlamdaki ilk mesleki eğitim kurumu olma özelliğini gösteren Ahilik kurumunun faaliyet alanı sadece mesleki saha ile ilgili olmayıp dini, ahlâki, toplumsal, kültürel ve siyasi fonksiyonları da bünyesinde barındırmaktadır. Türk kültür tarihinde son derece önemli bir yere sahip olan Ahilik, kuruluşundan itibaren bütün gücünü başta gençler olmak üzere özellikle sanat erbabını bir örgüt etrafında toplayarak onları manevi ve ahlaki yönden eğitmeye ve yükseltmeye yöneltmiştir. Yeni kuşakların yaparak ve yaşayarak eğitildiği bu kurumda kişi, mesleki alanda, toplumun dini, ahlaki ve kültürel değerleriyle ilgili alanlarda toplumsallaştırılmıştır.

Özet İngilizce :

Akhism is a kind of trade guild which is not seen in the Islamic world in general but only in Anatolia and Turkish regions. The field of activity of Akhism, which is the first vocational education institution as an organizational and community education institution, is not confined to vocational training but also includes religious, moral, societal, cultural, and political functions. Since its very foundation Akhism, having an important place in the Turkish cultural history, spent all its energy to gather the young people and craftsmen under an organization and tried to train and exalt them morally. In this organization where the new generations were trained via both applying and experiencing, individuals became socialized in terms of vocation, religion, moral and the cultural values of the society.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :