Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 26

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Belediyelerin e-demokrasiye bakışı

Yazar kurumları :
Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu1, Yerel Yönetimler Programı2, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu3, Turizm İşletmeciliği Programı4
Görüntülenme :
765
DOI :
Özet Türkçe :

Yüzyıllardır tartışılan konuların başında gelen demokrasi, bilişim ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, tartışmaları farklı bir boyuta taşımıştır. Özellikle 21. yy'ın başında ülkemizde sivil toplum örgütlerinin gelişim tablolarının yakından izlenir olması sonucunda verilere daha sağlıklı ulaşlabilmesi için teknolojinin çağdaş bir biçimde kullanılması gerekmektedir.

Demokrasi içerisinde yer alan siyasal faaliyetler, özellikle de siyasal katılım açısından seçimlere ve sonrasındaki döneme de ışık tutmaktadır. Ülkemizde de katılımcı demokrasinin arttırılabilmesi için kısır döngü haline dönüşen demokrasi tartışmalarından çok e-demokrasinin gündeme getirilmesi ve çözüm önerilerinin bu tür bilişim teknolojisi ile birleştirilerek tekrar düşünülmesi, kalkınmış ülkelerdeki oluşumların birçoğunu ülkemize taşımamızı sağlayabilecektir. Çalışma, Türkiye de e-demokrasinin nerede olduğunu, e-demokrasi kültürünün nasıl oluşturabileceğini açıklayabilecektir.

Çalışmanın uygulama bölümünde İzmir de Büyükşehir, Karşıyaka, Konak, Balçova, Gaziemir ve Narlıdere ilçe belediyeleri çalışanlar ile anket çalışması yapılmıştır.

 

Özet İngilizce :

Democracy, which has been discussed for centuries, has resulted in new discussions, as a result of development in the information and communication technologies. In order to get reliable data, technology should be used more frequently, especially after the traceability of the NGO s activities in the beginnings of the 21st century.

Political activities in democracy are useful for during and after election periods, especially for political participation. In Turkey, in order to increase the level of participatory democracy, attention should be paid to e-democracy applications. Also, the solutions for the problems of democracy, information technology should be taken into account; thus e-democracy applications of developed countries could be adapted.

This study will define the situation of e-democracy in Turkey and comparisons between Turkey and countries in terns of e-democracy. The possibility of e-democracy will be discussed. Also, a questionnaire for the study was sent to the employees in Konak, Karşıyaka, Büyükşehir, Balçova, Gaziemir and Narl dere municipalities to get their opinions about e-democracy.

 

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :