Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 11 , Sayı 39

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Rıza sah döneminde türkiye ve iran arasında ulaştırma altyapısı’nın geliştirilmesi bağlamında trabzon–tebriz transit ticarı yoluna işlerlik kazandırma çabaları (1925-1941)

Yazar kurumları :
Mardin Artuklu Üniversitesi ĐĐBF1
Görüntülenme :
740
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalısmada Rıza Han'ın (Rıza Sah) yaklasık 15 yıllık iktidarı dönemindeki (1925-1941) Türkiye ile ikili ve bölgesel isbirliği arayıslarında önemli bir yer tutan Trabzon-Tebriz Transit Yolu'na islerlik kazandırma çabaları ele alınmıstır. Çalısmada, Farsça kaynaklardan olusan bazı belgeler esas alınmıstır. Bu dönemde transit yola iliskin bürokratik ve fiziksel sorunlar asılmaya çalısmıs, yolun düzenli bir sekilde islemesi için gerekli düzenlemeler yapılmıs ve karayolu tasımacılığı kapasitesinde önemli gelisme sağlanmıstır.

Özet İngilizce :

In this article the focus is on the efforts to operationalize Trabzon-Tabriz transit road during Reza Khan's (Rezā Shāh Pahlavi) 15-year reign. The transit road was an important part of bilateral regional cooperation between Turkey and Iran. Persian sources constitute primary materials for this study. In this perod, necessary arrangements are undertaken in order to overcome certain obstacles so that the transit road could run smoothly. As a result, highway transit capacity had increased substantially.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :