Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2007 , Cilt 6 , Sayı 19

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

öğrenen organizasyonlar

Yazar kurumları :
Dicle Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu1, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü2
Görüntülenme :
830
DOI :
Özet Türkçe :

Ögrenen organizasyonlar olusturulmadan önce ögrenmeyi ögrenmek için öncelikle tüm ilgililerin güdülenmesi gerekliligi göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Diger bir ifade ile isletmelerin aynı sonucu minimum maliyetle gerçeklestirme ya da aynı maliyetle daha iyi sonuçlara ulasma konusundaki zorunluluk yüksek performanslı örgütler olusturarak, rekabet avantajı yakalama ve bu avantajı uzun süreli devam ettirebilme basarısı için günümüzde ögrenen organizasyon çalısmaları büyük önem tasımaktadır. Ögrenen organizasyonların basarılarının devamı için sürekli ögrenmeyi tesvik ederek bunu yasam tarzı haline getirmek ve ideal örgütsel iklim olusturmak suretiyle tüm çalısmaları sistem bütünlügü içinde uygulamakla yakından ilintilidir. Sistem genel olarak iyi isledigi zaman, fırsat ve tehditler dogru algılanmak suretiyle örgütün üstün ve zayıf yönlerinin tespit edilerek, sisteme ayak uyduramayanlar mümkünse adapte edilerek, degilse elimine edilerek iyilestirme ve gelistirmelere devam edilir. Ögrenen organizasyonlar fırsat ve tehditleri her zaman analiz edebilen bir yapıya sahip olarak, sürekli çalısanlarını ögrenmeyi ögrenmeye güdülemeye çabalamalıdır. Yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak, bu çalısmada ögrenen organizasyon kavramı, önemi, ögrenen organizasyonların disiplinleri ve örgütsel ögrenme belli baslı ögrenme düzeyleri vurgulanmaya çalısılmıstır.

Özet İngilizce :

It is very critical subject that before organizations for better learning are formed to educate all related persons in learning how to learn effectively. Nowadays, Learning organization efforts have a very big importance to gain cost advantage, to constitute high-performance organizations to achieve competitive advantage and continuous this case in long term. The continuousness of the success of learning organization is connected with encouraging continuous learning, generating ideal organization climate, ensuring system integrity in its all actions. For learning organizations have always a framework that analysis opportunities and threat, they should effort to motivate their employees. In this study the light of the points that stated above is examined that learning organizations concept and importance the discipline of learning organizations for establishment and organizational learning.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :